Consiliul Investitorilor Străini: Atractivitatea României, la cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani

Sursa foto: Pixabay
Atractivitatea României în comparaţie cu locaţiile similare a atins cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, mai mult de jumătate dintre respondenţi considerând România mai puţin atractivă decât locaţiile similare din Europa sau alte ţări (mai mult decât dublu faţă de 24% în ediţia anterioară), se arată în cel mai recent raport Business Sentiment Index (BSI), realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

„România este necompetitivă în ceea ce priveşte transparenţa şi consecvenţa aplicării politicilor (88%), sarcina de reglementare (86%), birocraţia (78%), sarcina fiscală (61%) şi infrastructura (47%). Disponibilitatea unei forţe de muncă adecvate este singurul domeniu încă considerat competitiv (60%). Investiţiile de capital planificate de companiile FIC pentru 2025 sunt mai mici decât în ediţia de toamnă, doar 35% dintre respondenţi planificând mai multe investiţii pentru următoarele 12 luni. 30% dintre companii intenţionează să reducă investiţiile, arătând o scădere a sentimentului în rândul investitorilor cu 8 puncte procentuale faţă de anul precedent (nivel comparabil cu perioada COVID şi începutul războiului din Ucraina). 88% dintre respondenţii FIC iau în considerare şi reduceri de costuri în perioada următoare”, potrivit raportului BSI, prezentat vineri în cadrul unui eveniment FIC, dedicat dialogului strategic privind perspectivele economice ale României, relatează Agerpres.

De asemenea, rezultatele raportului au arătat o tendinţă de amânare a investiţiilor din cauza incertitudinii politice, a contextului geopolitic, a deficitului bugetar şi a incertitudinilor fiscale.În ceea ce priveşte planificarea forţei de muncă, jumătate dintre respondenţi se aşteaptă ca numărul de angajaţi să rămână stabil în 2025, indicând o perioadă de stagnare a activităţii de angajare. În acelaşi timp, 27% anticipează o reducere a dimensiunii forţei de muncă, semnalând o potenţială răcire a dinamicii pieţei muncii.

Cu toate acestea, investitorii rămân optimişti când vine vorba de afaceri, mai mult de jumătate dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere pe piaţa internă şi doar 12% se aşteaptă la o contracţie. Pe piaţa de export, 30% se aşteaptă la creştere, iar 57% se aşteaptă la stagnare. În general, aproape jumătate dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a afacerilor, în timp ce 39% se aşteaptă la o stagnare, arată FIC.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: