Skip to content
Educație

Consiliul Național al Elevilor își alege conducerea cu ușile închise și pe banii Ministerului Educației

Inquam Photos / Octav Ganea

Cu ușile închise și pe banii Ministerului Educației, pe care ar trebui să îl conteste pentru lipsa de acțiuni în beneficiul elevilor, Consiliul Național al Elevilor își alege în aceste zile noua conducere.

Doar anumiți elevi reprezentanți din țară, majoritatea provenind de la colegii naționale, au acces la această întrunire organizată pe bani publici. Eu, un simplu elev din Lugoj, care a mers în Consiliul Local pentru a își apăra dreptul la bursă, atunci când Consiliul Elevilor nu a făcut-o, nu am acces nici măcar la discursurile transmise live ale celor care mă vor reprezenta pentru următorul în an în fața Guvernului, a Parlamentului etc.

Lipsa de incluziune a acestei structuri naționale de reprezentare ar trebui să ne preocupe pe toți, mai ales ținând cont de faptul că, în ultima vreme, Consiliul Național al Elevilor s-a preocupat mai degrabă de vendetele personale cu conducerea asociațiilor de elevi, în loc să rezolve problema elevilor navetiști sau a primarilor care nu investesc în modernizarea școlilor, fiind mai degrabă preocupați de campaniile interne de partid, potrivit romaniacurata.ro.

Dacă este un lucru care mă doare, este să văd cum niște oameni total incapabili și paraleli cu ceea ce înseamnă adevărata reprezentare ajung la conducerea CNE-ului. Sunt implicat în Consiliul Elevilor din clasa a 9-a, iar în acești 2 ani am ajuns în Consiliul Județean al Elevilor, unde am descoperit care este de fapt reprezentarea promovată de Consiliul Național al Elevilor (CNE)!

Am cunoscut mai multe conduceri și am simțit trecerea de la un mandat la altul! Am simțit pe propria piele diferențele dintre un președinte CNE care știe ce înseamnă reprezentare care a știut să îi unească și pe ceilalți în jurul său (cu câteva excepții) și un președinte depășit de situație și fără un mic interes față de elevi, care a avut grija să se înconjoare de alți așa ziși „elevi reprezentanți”, care au făcut de râs tot ceea ce înseamnă Consiliul Elevilor prin gesturi și comportamente copilărești, alergând doar după faimă și putere!

Am trăit experiența unui președinte care a știut să facă reprezentare pe bune și să fie un exemplu pentru toți elevii reprezentați din România și un președinte care a transformat CNE într-un partid care vrea singur să arate cât de tare este, să renunțe la orice parteneriat PENTRU ELEVI cu ONG-uri care au făcut o schimbare în sistemul de învățământ, într-un partid în care spui ceva când ți se să voie și dacă ai curajul tu, ca și Consiliul Județean al Elevilor (CJE) sau președinte de CJE să îți exprimi susținerea față de un ONG considerat concurent sau chiar dușman de capul CNE-ului (președintele) îți va fi interzis să mai ai legături cu acel ONG.

Le-am trăit pe toate astea! M-au durut! Pentru că în timp ce aceștia se jucau de-a reprezentarea, probleme sutelor de mii de elevi rămâneau nerezolvate! Atunci am simțit că cei care fac cu adevărat ceva pentru elevii pe care îi reprezintă sunt batjocoriți și înjosiți.

Din păcate, viitorul CNE nu arată bine, de aceea aș vrea ca toți elevii din România care își doresc/își doreau să se implice în Consiliul Elevilor (CE), dar sunt dezamăgiți de realitatea din spatele cortinei, să înțeleagă că ei sunt singurii care mai pot schimba ceva în această structură.

Însă, trebuie să decideți: alegeți să vă asumați că veți face reprezentare pe bune, o reprezentare bazată pe principii și curaj sau de dragul funcțiilor veți trage de timp și vă veți putea doar lăuda ca ați fost implicați în Consiliul Elevilor!

Cu dedicație pentru cei care se consideră mari apărători ai elevilor și pentru președinții de CJE-uri care s-au considerat jigniți când am susținut că în Timiș se mișcă lucrurile, îi rog să își răspundă la următoarele întrebări:

1. Câte primării ați convins să aloce burse elevilor?

2. Care este bugetul alocat în plus pentru educație în județele pe care le reprezentați ca urmare a implicării voastre?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *