Skip to content
Societate

Consiliul UE: Anumite articole de unică folosinţă din plastic, interzise

Consiliul UE a adoptat, joi, măsurile propuse de Comisia Europeană (CE) menite să reducă deşeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi echipamentele de pescuit abandonate şi materialele plastice oxodegradabile, informează news.ro.

Normele privind articolele din plastic de unică folosinţă şi echipamentele de pescuit prevăd diferite măsuri care se aplică diferitelor produse şi plasează UE în prima linie a luptei mondiale împotriva deşeurilor marine.

În cazurile în care există alternative la îndemână şi accesibile ca preţ, se va interzice introducerea pe piaţă a articolelor din plastic de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile, farfuriile şi paiele”, se arată în comunicat.

În cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizării, prin reducerea consumului la nivel naţional, pe cerinţele de proiectare şi etichetare şi pe obligaţiile producătorilor în ceea ce priveşte gestionarea/eliminarea deşeurilor.

”Societatea europeană conştientizează tot mai mult faptul că trebuie să facă urgent tot ce îi stă în putinţă pentru a pune capăt poluării oceanelor şi mărilor noastre cu articole din plastic. Uniunea Europeană răspunde acestei solicitări clare din partea cetăţenilor săi. Am întreprins acţiuni ambiţioase prin introducerea unor măsuri concrete menite să reducă utilizarea articolelor din plastic de unică folosinţă. Noile norme adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea cetăţenilor şi mediul, promovând în acelaşi timp un model mai durabil de producţie şi de consum. Putem fi cu toţii mândri că Europa stabileşte standarde noi şi ambiţioase, deschizând calea pentru restul lumii”, a spus prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

Noile norme vor introduce o interdicţie privind anumite articole de unică folosinţă fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piaţă: beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţişoarele pentru baloane, precum şi paharele, recipientele pentru alimente şi băuturi fabricate din polistiren expandat şi toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile.

În plus, sunt vizate măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente şi pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum şi aplicarea unei marcări şi etichetări specifice în cazul anumitor produse. CE are în vedere şi scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deşeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun şi echipamentele de pescuit.

A fost stabilit şi un obiectiv de colectare separată a sticlelor din plastic de 90 % până în 2029 (77 % până în 2025) şi introducerea unor cerinţe de proiectare pentru ataşarea capacelor la sticle, precum şi obiectivul de a include în proporţie de 25 % plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 şi de 30 % în toate sticlele din plastic începând cu 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *