Skip to content
Editorial Opinii

Consiliul UE pune capăt viselor lui Kovesi la Parchetul European. Ce urmează pentru fosta șefă DNA

Consultările de astăzi, 27 martie 2019, dintre Consiliul UE și reprezentanții Parlamentului European privind desemnarea procurorului general european s-au încheiat fără niciun rezultat. Așa cum Psnews.ro a scris în repetate rânduri, Consiliul UE va fi o piedică în calea Laurei Codruța Kovesi, care este sprijinită de un Parlamentul European ce nu mai este reprezentantiv pentru viitorul Europei, pentru că mandatele acestor europarlamentari expiră peste câteva săptămâni. Prin urmare, Consiliul UE nu este dispus să-i lase pe actualii europarlamentari să decidă viitorul luptei anticorupție.

Este a doua rundă de negocieri și a devenit clar că reprezentanții Consiliului UE nu renunță la candidatul lor, Bohnert. La următoarele întâlniri, ar putea simula negocierea cu reprezentanții Parlamentului European. În câteva săptămâni, mandatele reprezentanților PE vor expira și Consiliul va avea cale liberă să-și promoveze favoritul în funcție.

Problema cu europarlamentarii este aceea că ei nu sunt reprezentativi nici pentru cetățenii europeni, nici pentru statate, ci doar pentru partidele politice care îi trimit acolo. Tocmai de aceea, Parlamentul European nu are putere legislativă, ci mai mult un rol de consultant și arbitru. Uneori, PE se amăgește că este important pentru viitorul Europei și liderii statelor îi reamintesc care este rolul lui. Negocierile pentru Parchetul European arată exact acest lucru.

Kovesi sau nimeni?

PE vine cu un joc riscant, mergând pe cartea Kovesi sau nimeni. Numai că în PE a fost o diferență foarte mică între Kovesi și Bohnert, iar procedura de vot nu a fost clară pentru nimeni, mai ales că s-au făcut schimbări în comisii înainte de vot, tocmai pentru a o favoriza pe fosta șefă DNA, care a câștigat la o diferență de doar un vot. Degeaba vorbește PE despre transparență, pentru că victoria lui Kovesi este mai degrabă una forțată și măsluită.

Există multe semne de întrebare privind procedura de alegere a procurorului-șef european. O ipoteză ar fi să se reia selecția. O altă ipoteză calmează spiritele și spune că vor decide viitorii europarlamentari, în vară.

În orice caz, trebuie să înțelegem că Laura Codruța Kovesi are un sprijin foarte puternic, care poate rezista în fața presiunilor lui Emmanuel Macron. Și nu este Germania, așa cum s-au grăbit unii să spună, pentru că germanii și francezii joacă în aceeași tabără. E simplu de ghicit cine se opune binomului Franța-Germania  și cine are influență în România.

Șansele lui Kovesi rămân foarte mici. Dacă reprezentanții Consiliului nu au acceptat-o, cel mai probabil n-o vor face niciodată și nici nu sunt obligați să dea explicații. De acum nu mai este o confruntare între Kovesi și Bohnert, ci între Macron și cei care o sprijină pe Kovesi.

Campania electorală

Pe Kovesi o așteaptă campania electorală sau sfârșitul carierei. În campanie o să joace rolul de victimă și cu siguranță va fi sprijinită de Alianța USR-PLUS. În acel moment, Klaus Iohannis va avea multe motive să fie neliniștit.

Numai că intrarea ei în politică are un efect de bumerang. Cine se grăbește să spună că va câștiga detașată, se amăgește singur. Kovesi poate depăși nivelul de ură de pe vremea când PSD încerca să-l demită pe fostul președinte Traian Băsescu.

Deci nici aici nu are victoria asigurată, riscând iarăși să-și termine subit și cariera politică. La fel ca și Dacian Cioloș, Kovesi nu e o locomotivă, toată cariera ei a depins de politicienii care au sprijinit-o să ajungă în funcții cheie în stat.

 

1 comentariu la “Consiliul UE pune capăt viselor lui Kovesi la Parchetul European. Ce urmează pentru fosta șefă DNA

  1. Articol de 2 bani, ca si anteriorul, va miroase d-na Kovesi, nu-i asa? Analiza proasta, chiar ma car de pe situl asta cu jurnalisti vanduti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *