Skip to content
Politică

Conspirație vs expertiză: Moartea actorului Bogdan Stanoevici împarte România în două tabere

Inquam Photos / Octav Ganea

Moartea actorului Bogdan Stanoevici, infectat cu SARS-CoV-2, a împărțit societatea românească, atât în spațiul virtual, cât și în cel real în două tabere. Pe de o parte sunt cei care avertizează cu privire la pericolul virusului și indică faptul că Stanoevici era el însuși coronasceptic, declarând deschis că nu poartă mască și afișându-se public fără mască. Pe de altă parte sunt cei care spun că actorul ar fi murit de fapt în urma unei infecții bacteriene contactată în spital. Distincția fundamentală se face însă între cei care au expertiză medicală și cei care nu au.

Extrema dreaptă se lansează în teorii conspiraționiste

Deloc surprinzător exponenți ai extremei drepte românești s-au lansat speculativ în teorii conspiraționiste în ceea ce privește “adevărata” cauză a morții actorului. Diana Șoșoacă, senator AUR, ea însăși un personaj care se afișează public fără mască și o apropiată a lui Stanoevici  s-a grăbit să se arunce în afirmații neprobate după moartea acestuia: „Se vindecase la două săptămâni după internare. Bogdan avea afecțiuni de o viață care nu i-au fost tratate. M-a rugat să lupt până la capăt și să nu mă las. Aviz amatorilor și criminalilor din sistem! Nu ne puteți omorî pe toți!”, a mai spus Diana Șoșoacă. Astfel, Șoșoacă, în ciuda faptului că nu aduce probe pentru a-și susține afirmațiile, lansează teorii conspiraționiste privind moartea actorului.

Interesant e că alți exponenți ai curentului conspiraționist nu vor să meargă atât de de parte pentru a exploata cinic moartea actorului. Așa se face de pildă că dr. Monica Pop a scris că cei care susțin că Stanoevici a murit de pe urma unei infecții intra-spitalicești fac aceste afirmații din rea-credință. „BOGDAN S-A STINS DIN CAUZA COMPLICATIILOR PRODUSE DE FORMA F GRAVĂ DE COVID! NU DE ALTCEVA!”, a scris Monica Pop, spulberând teoriile care spuneau că actorul a murit din cauza unei infecții nosocomiale.

Ce urmărește însă Diana Șoșoacă prin luarea sa de poziție vis-a-vis de moartea actorului Bogdan Stanoevici? Ei bine, aceasta elevează teorii conspiraționiste la nivel de adevăruri generale pentru a ținti acel segment de public conspiraționist. Prin luarea sa de poziție, Șoșoacă validează prejudecățile unui segment al populației care crede în teoria conspirației când vine vorba despre virus.

Inutil să spunem că aceasta nu are expertiza medicală necesară pentru a face afirmații cu privire la “adevărata” cauză a morții actorului. Așa cum afirma și dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, decesul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 este cauzat, în majoritatea cazurilor, de forma gravă a bolii Covid-19, eventualele infecții intra-spitalicești contactate ulterior fiind un factor agravant. În această tiradă a declarațiilor de natură conspiraționistă adevărul obiectiv nu mai contează. Contează doar ceea ce credem „noi” că este adevărat. De aceea pentru un conspiraționist nu va conta niciodată dacă cel care face afirmații are sau nu expertiză, deoarece pentru el/ea nu contează care este adevărul obiectiv, contează doar validarea propriilor prejudecăți.

Moartea împarte publicul, deloc surprinzător, în două tabere. Pe de o parte sunt cei care înțeleg pericolul reprezentat de coronavirus și care îndeamnă în continuare la respectarea măsurilor de prevenție, folosind moartea actorului pentru a exemplifica pericolul reprezentat de epidemia de Covid-19. Aceștia apelează mai degrabă la expertiza medicilor profesioniști atunci când își susțin punctul de vedere. Pe de altă parte sunt cei care exploatează cinic moartea actorului, lansându-se în teorii conspiraționiste, neverificate. Ținta lor e publicul conspiraționist, deloc mic, din țară. Coronascepticii vor indica către Șoșoacă atunci când își vor susține punctul de vedere. Între cele două tabere se naște un clivaj tot mai accentuat, iar pericolul nu mai e reprezentat doar de epidemie ci și de diviziunile tot mai mari din societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *