Skip to content
Constanța Știri locale

Constanța: Ce spun specialiştii despre dispariţia unui imens lac, de 850 de hectare, din Delta Dunării. În locul lui este acum un deşert VIDEO

CSN
" "

Autorităţile s-au întâlnit de urgenţă pentru a căuta soluţii. Apele lacului au scăzut şi în alţi ani, dar acum este pentru prima dată când a secat complet. Peisajul este dezolant.

Un deşert de 850 de hectare a apărut în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în locul unde era Lacul Nuntaşi (judeţul Constanţa). Vremea deosebit de secetoasă din Dobrogea a făcut ca apele lacului să se evapore, lăsând în urmă un peisaj dezolant. Nu este prima dată când Lacul Nuntaşi seacă, spun specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), lacul fiind pe teritoriul acestei rezervaţii.

" "
" "

De altfel, ARBDD împreună cu Apele Române caută soluţii pentru a preveni pe viitor astfel de fenomene, iar pentru momentul actual caută soluţii de a remedia situaţia. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) susţine că lacul nu ar fi secat complet dacă erau decolmatate canalele care asigură tranzitarea apei din alte două lacuri (Sinoe şi Histria) şi acesta. „În mai puţin de două luni a secat în proporţie de 95%. Condiţiile climatice semiaride determină o evaporaţie mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calităţi balneo-terapeutice”, spune Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Alarma a fost dată de primăria Istria (pe teritoriul căreia este lacul) care a notificat, în urmă cu 2 zile, Prefectura Constanţa cu privire la secarea aproape în totalitate a lacului Nuntaşi. Se pare că şi cei de la ARBDD au fost anunţaţi cu mai multe zile în urmă cu privire la situaţia Lacului Nuntaşi. „Fenomenul s-a mai manifestat parţial în anii trecuţi, însă este pentru prima dată când lacul a secat complet. Astfel, fauna şi flora din zonă au fost afectate în mare parte, însă prin măsurile pe care le-am putea întreprinde ne vor permite să sprijinim refacerea ecosistemului”, spune directorul ABADL.

Lacul Nuntași

Așa cum am promis, am revenit cu un clip de pe lacul Nuntași. Da, de pe locul unde ar trebui să fie un lac cu apă sărată, dar care acum este un deșert în adevăratul sens al cuvântului.#LaculNuntași

Publicată de George-Sergiu Niculescu pe Marţi, 11 august 2020

Soluţia autorităţilor

Miercuri, 12 august, autorităţile au cerut reprezentanţilor Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să pună la dispoziţie toate documentele tehnice privind Lacul Nuntaşi, debitul acestuia, nivelul faţă de celelalte lacuri din zonă şi altele. Cei de la Apele Române sunt gata să ofere ajutor ARBDD în cazul în care acesta este solicitat. „Soluţia este să se efectueze lucrări de decolmatare a canalelor cât mai rapid. ARBDD-ul, dacă face aceste lucrări durează, deoarece trebuie aprobat bugetul, rectificat, licitată procedura…Soluţia ar fi ca ABADL să facă aceste lucrări. Dacă directorul general al Apelor Române îi aprobă domnului Bola modificarea programului de lucrări pe 2020 şi introducerea acestei lucrări în plan, atunci cei de la ABDL se apucă să facă. Cu acordul ARBDD, desigur”, explică George-Sergiu Niculescu, prefectul Constanţei.

Lac cu nămol sapropelic

Lacul Nuntaşi este cunoscut pentru nămolul sapropelic, asemănător celui de la Techirghiol. „Vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată ţara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă şi nimic mai mult”, spune prefectul judeţului Constanţa, George-Sergiu Niculescu. Oamenii, în schimb, sunt revoltaţi pe reacţia întârziată a autorităţilor, în special a primăriei, care ar fi aşteptat până în ultima clipă să semnaleze problema. „Acolo mi-a fost copilăria. Acolo mergeam cu bunicii la băi de nămol. Erau cabane, solare, bărbaţi şi femei…. O frumuseţe era. Acum e dezastru. Îmi vine să plâng”, spune o persoană ataşată de acele locuri.

Lacul Nuntaşi în luna aprilie 2020 – foto Ionuţ Cojocaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *