Skip to content
Constanța Știri locale

Constanţa: Liceu obligat să plătească 10.000 de euro unor elevi cărora le-a fost scăzută nota la purtare

RTV.net

Curtea de Apel Constanţa a decis zilele acestea că doi foşti elevi ai unui liceu din Cernavodă, cărora li s-a scăzut nota la purtare, ilegal, în anul 2019, trebuie să primească suma de 10.000 de euro ca prejudiciu.

Cătălin Geambaşu şi Cosmin Negoiţă au fost sancţionaţi în urmă cu trei ani, de Consiliul Profesoral al Liceului Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, cu scăderea notei la purtare la 8, respectiv 7, după ce au fost într-un stadiu de practică Erasmus, desfăşurat în Spania. Ei erau cei mai premiaţi elevi ai şcolii la diferite concursuri naţionale de robotică, notează adevarul.ro.

Părinţii elevilor, care la acea vreme erau minori, au dat în judecată liceul şi au obţinut definitiv modificarea notelor la purtare şi anularea deciziilor de scădere a notei la purtate. S-a ajuns chiar la executarea silită a liceului pentru a îndrepta aceste note. În paralel, elevii, între timp studenţi la Politehnică la Iaşi şi Bucureşti, au dat în judecată liceul cerând daune morale de 100.000 de euro (câte 50.000 de fiecare). Judecătorii au stabilit că vor primi câte 5.000 de euro ca prejudiciu.

Instanţa apreciază că urmare a emiterii actelor administrative prin care s-a dispus scăderea notei la purtare a reclamanţilor, acte ce ulterior au fost anulate, aceştia au fost lipsiţi de posibilitatea de mai participa la tabere şi concursuri de robotică, fiind astfel prejudiciaţi”, se arată în motivare.

Decizia judecătorilor a avut la bază mărturia unui profesor al elevilor care a arătat că după scăderea notei la purtare, tinerii nu au mai putut participa la concursuri „deoarece doamna director l-a rugat pe martor să nu îi mai implice în astfel de activităţi“. Martorul a mai arătat că după incidentul din Spania majoritatea profesorilor, inclusiv dirigintele, au avut o atitudine ostilă faţă de reclamanţi.

Cătălin Geambaşu şi Cosmin Negoiţă făceau parte din clubul de robotică al Liceului, fiind chiar premiaţi la mai multe competiţii. În timpul unui stadiu de practică Erasmus, desfăşurat în Spania în 2019, au intrat în conflict cu profesoarele îndrumătoare, deoarece, susţin ei, condiţiile de cazare şi masă nu erau cele stabilite de la început, ci unele inferioare.

După întoarcerea acasă, Cătălin şi Cosmin au fost sancţionaţi de Consiliul profesoral cu scăderea notei la purtare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *