Monopolul gunoaielor din Constanța este deținut de Iridex Group Salubrizare, companie ce pare să fie avantajată în câștigarea contractelor cu statul, nu numai în județul Constanța. Deși se vede cu ochiul liber că firma este avantajată, singura explicație pare să fie „stelele” sub care s-a născut acest grup (de interese), scrie într-un articol exclusiv GS News. Numărul mare de contracte atribuite Iridex Group bate la ochi și este firesc să ne întrebăm de ce este compania favorizată și de către cine? Iar când vorbim de număr mare de contracte, ne referim la peste 300 de contracte încheiate de A.D.I. Dobrogea si diferite autorități publice din Constanta cu Iridex, remarcate de altfel în multitudinea de articole de presă în Constanța și în presa națională. Nu-i așa că 300 de contracte este ceva de domeniul cărții recordurilor? Din păcate, însă, nu este un record pozitiv, ci mai degrabă un record al corupției! Cum de este posibil?
Potrivit președintelui A.D.I. Dobrogea, Victor Manea, contractele au fost atribuite de pe vremea când președintele CJ Constanța era Nicușor Constantinescu. Drept urmare, și contractele către Iridex Group au fost atribuite tot atunci.
„Proiectul de construcție a stațiilor de tratare a deșeurilor din Constanța, Ovidiu și Tortomanu a demarat în 2007, de pe vremea când președinte al Consiliului Județean Constanța era Nicușor Constantinescu ”, a declarat pentru GS News președintele A.D.I. Dobrogea, Victor Manea.
Trebuie precizat că fostul președinte al CJ Constanța, apropiat al fostului primar Radu Mazăre, a fost condamnat la 32 de ani de închisoare. Iar Radu Mazăre a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită și conflicte de interese în dosarul Polaris. Patronul Polaris, la rândul său, face pușcărie în SUA, pentru că a vrut să dea mită un million de dolari unui ofițer american pentru a câștiga un contract de peste zece milioane de dolari.
Ce omite președintele Victor Manea să ne spună este că tocmai domnia sa a hotărât în A.D.I. Dobrogea cine gestionează infrastructura aferentă deșeurilor din județul Constanța, respective platforme, depozite și stații de sortare construite pe bani publici și europeni de către IRIDEX. Iată cum totul pare să ne ducă la IRIDEX, așadar.
De asemenea, președintele A.D.I. Dobrogea nu amintește nimic despre comisia de evaluare pentru IRIDEX, comisie unde a numit – așa cum este normal – o persoană care să execute întocmai și rapid ordinele sale. Este vorba despre Iulian Mihalache, cel care mai gestionează și comisioanele cu IRIDEX. Firește, tot la ordinele superiorului său, Victor Manea.
Deși a dat vina pe arestatul Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJ Constanța, Manea a omis să ne spună că împreună cu Mihalache au îmbunătățit metoda lui Nicușor Constantinescu, ducând-o la un nivel mult mai performant.
În trecut, președintele IRIDEX, Corneliu Pascu, a condus Antrepriza Română, o întreprindere comunistă de lucrări utilitare ce opera cu spor în Orientul Mijlociu. Dar cum cutuma vechii securități ceaușiste prevedea ca orice conducător de întreprindere comunistă care opera în afara țării trebuia să fie ofițer DIE, nici Pascu nu a făcut excepție.
După Revoluție și mai ales odată cu intrarea României în NATO, foștii securiști au fost eliminați prin lege din toate structurile de conducere ale țării așa cum era și normal. Dar Pascu a intrat în propriul sistem de reciclare care dintr-un vechi securist pus în afara legii a devenit un om de afaceri în domeniul deșeurilor creând pe principiile si metodele vechi din DIE propriile rețele de corupție în diverse județe în Constanța evidențiindu-se în prezent rețeaua Lupu, Manea, Mihalache si alții despre care vom mai vorbi.
Și totuși, iubirea (pentru IRIDEX)…
Chiar dacă Manea pare să se spele pe mâini și ne trimite după fentă…, misterul asupra contractelor atribuite Iridex rămâne. De ce este această companie favorizată, deși nu ar avea capacitatea necesară de a trata gunoiul mecano-biologic, așa cum spune chiar șeful ADI Dobrogea?
„…am avut o întâlnire oficială în cadrul Consiliului Județean când se punea problema preluării de către ei (Iridex – n.red.) a gunoiului care merge la Tracon, că nu este tratat mecano-biologic să-l preia și să-l facă ei, dar n-au capacitatea în stația lor să-l trateze așa că s-a mai prelungit activitatea pentru Tracon, s-a mai deschis o groapă nouă, dar în cadru foarte organizat”, a declarat Manea pentru GS News, deși cu puțin timp înainte negase vehement orice întâlnire avută cu vreun reprezentant Iridex – oficial sau neoficial.
„N-am avut niciodată întâlniri cu cei de la Iridex pentru că n-am avut de ce. Dacă vor câștiga unul dintre contracte, va trebui să semnăm contractul, dar putem să semnăm și pe email, nu trebuie să ne întâlnim neapărat față în față, dar în schimb le vom monitoriza activitatea”, a menționat Manea pentru GS News.
Rămâne de văzut dacă mai sunt și alte întâlniri cu reprezentanți Iridex, despre care președintele ADI Dobrogea nu-și amintește. Până atunci, compania Iridex își construiește un monopol al gunoaielor, pas cu pas…
Iar Victor Manea, cinstit și corect cum vrea să pară, duce un stil de viață pe picior mare având proprietăți nejustificate atât în nume propriu, cât și prin interpuși, potrivit informațiilor primite la redacția GS News.
Tot din informațiile venite de la surse, lui Victor Manea îi plac petrecerile și excursiile opulente, costisitoare. Oare toate acestea pot fi suportate din salariul de la A.D.I. Dobrogea? Sau or fi din comisioanele grase încasate de la IRIDEX, contra beneficiilor pe care le vedem cu toții?
Exact, cu toții, inclusiv autoritățile statului care au văzut multe în Constanța! Cu siguranță autoritățile competente au văzut și aceste patinaje artistice ale tripletei – Manea, Lupu, Mihalache – și poate că urmează o surpriză ca în cazul baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, rămas cu buza umflată în arest.
Să mai felicităm încă o data autoritățile oneste ale statului, care își fac datoria și în corupția la nivel înalt din Constanța!
Citește mai multe detalii pe GS News.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News