Constanța: Primăria Ovidiu inaugurează Castrul Roman

Administrația liberală a orașului Ovidiu inaugurează, pe 7 iulie, Castrul Roman, amplasat în Cartierul Ovidiu Sud.

Monument istoric important, acesta a fost reconstituit și conservat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Evenimentul de inaugurare va include momente precum defilarea grupurilor de reconstituire istorică din Sibiu – Castrum Novis & Terra Apulum, un concert sustinut de Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța precum și premiera unui documentar.

Situl din sudul orașului este compus dintr-un castru roman, o așezare civilă și o bazilică paleo-creștină. Castrul Roman este o fortificație de secol VI cu rol defensiv, acela de a apăra apeductul ce alimenta Cetatea Tomis.

Ruinele fortificației au fost identificate încă din anul 1972, în dreptul insulei poetului latin Ovidius, castrul fiind construit, probabil, în timpul împăratului Iustinian, potrivit dr. Constantin Băjenaru, specialistul care a condus cercetările arheologice în ultimii ani.

„Vestigiile din zona orașului Ovidiu au supraviețuit luptei cu timpul și se înfățișează vizitatorilor, reconstituite special pentru a spune povestea acestor locuri, o poveste veche de peste un mileniu și jumătate, petrecută aici.”, au precizat reprezentanții Primăriei Ovidiu.

Credit foto: Mangalia News.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: