Skip to content
Constanța Știri locale

Constanţa: Primarul Vergil Chiţac vrea să înființeze o societate care să preia distribuția energiei termice de la Radet

https://www.facebook.com/chitac.vergil https://www.facebook.com/chitac.vergil

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a afirmat că în următoarea şedinţă a Consiliului Local va propune înfiinţarea unei noi societăţi – Termoelectrica Tomis SRL – care să preia activitatea de distribuţie a energiei termice de la RADET, societate aflată în insolvenţă.

Timp de câteva zile cetăţenii din şase zone nu au avut căldură în apartamente din cauza unor avarii la conductele de transport agent termic.

Edilul afirmă că în reţeaua care este degradată nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani.

Dragii mei constănţeni, sâmbătă, RADET a avut patru intervenţii în diferite locuri la reţeaua primară ce transportă apă fiartă (agentul termic) de la CET către punctele termice. Această reţea a fost preluată de la CET/Elcen anul acesta şi conductele sunt deteriorate. Nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani, iar reţeaua este degradată şi trebuia scoasă din uz şi înlocuită din anii ’90. Ţevile reţelei au avut 12 mm grosime, dar, în prezent, au ajuns ca o foaie de hârtie şi crapă frecvent. Din această cauză a trebuit să întrerupem alimentarea cu apă caldă şi căldură şi mulţi locuitori au fost afectaţi, printre care copii şi bătrâni. Ne pare extrem de rău pentru asta! În următoarea şedinţă a Consiliului Local din decembrie voi propune înfiinţarea unei societăţi comerciale ce se va numi Termoelectrica Tomis SRL care să preia de la RADET activitatea de distribuţie a energiei termice, liberă de datorii prin intermediul căreia să accesăm fonduri şi să derulăm programul de înlocuire a conductelor de distribuţie a apei calde şi a căldurii”, a scris Chiţac pe Facebook.

Cea tehnică a fost finalizată în 2019 şi aprobată în Consiliul Local sub forma unui document numit: ‘Strategia de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanţa’. Specialiştii care au elaborat-o au concluzionat că soluţia tehnică trebuie să rămână aceeaşi, adică: centrală/CET, reţele primare şi secundare de transport şi distribuie spre puncte termice…dar toate noi…la nivelul tehnologic al zilelor noastre. Din păcate, prezentul arată ca acum 50 de ani. Iar costul estimativ al acestui sistem nou este de 251,3 milioane euro din care, defalcat: 73,3 milioane costa o centrală termică/CET în cogenerare; 66 milioane schimbarea reţelei primare de distribuţie de la centrală la punctele termice şi 112 milioane schimbarea reţelei secundare care va lega punctele termice de consumatori/locuinţe. Orice discuţie despre centrale de cvartal sau alte soluţii tehnice a devenit de atunci inutilă. În absenţa unei strategii nu putem avea acces la finanţare”, a mai scris primarul .

Municipalitatea a început demersurile în vederea obţinerii de fonduri europene pentru înlocuirea reţelei de termoficare: „Pentru finanţare însă am început să facem paşi concreţi de acum o lună pregătind aplicaţia pentru finanţare cu bani europeni pentru schimbarea reţelei primare care este, aşa cum vedem cu toţii, problema numărul unu şi pe care RADET a preluat-o abia anul acesta. Sper ca în ianuarie 2021 să depunem documentaţia pentru a obţine finanţare. O altă problemă este că nu putem accesa bani europeni prin actuala RADET care e în insolvenţă şi iată că am ajuns şi la problema juridică”, a afirmat Vergil Chiţac.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *