Skip to content
Constanța Știri locale

Constanţa: Program de acţiuni cultural-ştiinţifice online pentru marcarea Zilei Dobrogei

Facebook/ Primaria Constanta

Autorităţile constănţene marchează Ziua Dobrogei (14 noiembrie) prin organizarea de acţiuni în cadrul unui program judeţean integrat cu titlul „Dobrogea online. Istoria şi educaţia rezistă crizei”, care se desfăşoară începând de sâmbătă până pe 23 noiembri, conform Agerpres.

„Având în vedere situaţia epidemiologică actuală delicată şi măsurile conexe acesteia, programul integrat de acţiuni cultural-ştiinţifice se va desfăşura în spaţiul virtual/online. (…)

Dobrogea reprezintă expresia sintetică a acestei moşteniri culturale, care include fabuloase întâlniri perene şi sistemice între culturi, tradiţii, mentalităţi, cutume, confesiuni, etnii şi totodată expresia unei rezistenţe colective în faţa crizelor, rezistenţă care se perpetuează şi astăzi.

Mesajul pozitiv al acestui program găseşte împreună Instituţia Prefectului, autorităţile locale, comunitatea culturală şi academică locală, cetăţenii municipiului şi judeţului Constanţa, programul integrat de acţiuni construind o platformă de coeziune culturală şi civică a instituţiilor şi cetăţenilor Dobrogei„, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.

Conform sursei citate, în cadrul programului, prin activitatea sub titulatura „Vocile Dobrogei”, pot fi transmise online mesaje de salut.

„Eveniment online de tip integrat ‘Vocile Dobrogei. Culturi, comunităţi, instituţii’: mesaje de salut cu ocazia Zilei Dobrogei (format video), postate pe paginile web şi Facebook ale Primăriei, pe întreaga perioadă de derulare a programului: http://www.primaria-constanta.ro/„, se menţionează în comunicat.

Un alt eveniment – „Tinerii Dobrogei” se referă la un concurs şcolar tematic de creaţie literară (eseuri şi compuneri), desene, grafică, fotografie, afişe şi logo-uri cu tema „Dobrogea în care trăiesc”, dedicat elevilor din judeţ, desfăşurat de Primăria municipiului Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport.

„Viitorul Dobrogei” este o altă activitate, adresată locuitorilor municipiului Constanţa, cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii acestora şi valorizării patrimoniului oraşului.

Chestionar online cu tema ‘Oraşul în care vreau să trăiesc’, adresat locuitorilor municipiului Constanţa, derulat în perioada 16-23 noiembrie. Chestionarul are ca obiectiv colectarea de propuneri privind îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora şi valorizarea patrimoniului Constanţei„, se mai arată în comunicatul administraţiei locale.

De asemenea, Teatrul de Stat Constanţa marchează Ziua Dobrogei prin difuzarea online a unor înregistrări cu actori ai instituţiei de cultură recitând poezii semnate de autori dobrogeni, precum şi a unui spectacol-lectură.

Începând de sâmbătă, 14 noiembrie, Teatrul de Stat Constanţa va marca sărbătorirea Zilei Dobrogei, stabilită la data la care, în anul 1878, Dobrogea a revenit la teritoriul naţional.

Dorim să celebrăm cultura şi creativitatea spaţiului dobrogean şi din acest motiv am ales să onorăm autorii contemporani importanţi, cu origini pe aceste meleaguri.

Astfel, vom difuza înregistrări cu actorii teatrului recitând poezii semnate de autori dobrogeni.

De asemenea, vom difuza pe pagina noastră de Facebook un spectacol-lectură, realizat tot online, cu o piesă ce poartă semnătura unui dramaturg din nordul Dobrogei„, se arată într-un comunicat de presă transmis de Teatrul de Stat.

Potrivit acestuia, vor fi recitate poezii scrise de Nicolae Motoc, Virgil Teodorescu, Alexandru Protopopescu, Ştefania Plopeanu (Mincu), Iulia Pană (Gheorghe) şi Vasile Cojocaru.

„Piesa pe care actorii noştri o vor lectura a fost nominalizată de UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2004: ‘Ultimul tren spre casă’ de Ştefan Caraman.

Este, pe lângă un gest de sărbătorire a Zilei Dobrogei, şi o tentativă de a deschide gustul publicului pentru literatura lirică şi dramatică de bună calitate pe care scriitorii din această parte a ţării au scris-o„, conform comunicatului.

În 2015, a fost instituită prin lege „Ziua Dobrogei”, pentru a marca data de 14 noiembrie 1878 marea zi a unirii Dobrogei cu România.

2 comentarii la “Constanţa: Program de acţiuni cultural-ştiinţifice online pentru marcarea Zilei Dobrogei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *