Skip to content
Politică

Constanța: USR anunță că relația cu PNL nu mai există. USR nu pleacă însă de la guvernarea locală

Inquam Photos/Octav Ganea

USR, prin vocea consilierului local și vicepreședintelui de partid Mihai Ochiuleț, a declarat că, la Constanța, relația cu PNL nu mai există. Acesta l-a criticat dur pe primarul Vergil Chițac, spune că edilul i-a pus pe Horia Constantinescu și Felicia Ovanesian să „latre” la ei, dar nu pleacă de la guvernarea locală.

De ce nu pleacă? Mihai Ochiuleț spune „cel mai simplu lucru este să pleci, să înjuri sau să distrugi.” Alții ar spune că e bine lângă borcanul cu miere. Ce vor face unele personaje din USR fără salariul din bani publici de care beneficiază acum, spun gurile rele? Se vor întoarce unde? La zero venituri? Ce se va întâmpla cu „intervențiile” pentru locuri de parcare, de care vorbesc aceleași guri rele? Praful, evident, scrie ct100.ro.

Ce spune consilierul USR.

De ceva timp mă tot întreabă prietenii, ce se întâmplă în relația dintre voi și PNL?

Aș fi putut să-i mint elegant, să le pun placa pe care o folosesc mulți politicieni “că este ca în căsnicie”, adică nu este totul roz, mai apar și probleme, că suntem două partide vii cu puncte de vedere diferite și că momentele tensionate sunt normale, etc.

Dar, nu, nu pot să fac asta pentru că, în primul rând, eu nu sunt așa, adică eu nu mint. Am spus și voi spune adevărul, chiar dacă acest lucru deranjează iar mie ar putea chiar să îmi aducă deservicii.

Așadar, relația dintre noi și PNL nu mai există. De fapt, relația dintre noi și Vergil Chițac nu mai există, iar acest lucru afectează în mod direct și relația pe care am avut-o cu Partidul Național Liberal.

După alegerile locale, atunci când am încheiat Protocolul de colaborare pentru Constanța cu PNL, toți, dar absolut toți cei cu care am vorbit, mi-au spus că acest lucru este o greșeală, din două motive: PNL este un partid care a contribuit în mod direct la distrugerea municipiului Constanța prin colaborarea pe care a avut-o cu PSD începând cu anul 2000, iar Vergil Chițac va căuta tot timpul să ne marginalizeze și să îl elimine pe singurul oponent care l-ar putea bate în 2024, Stelian Ion.

Am spus atunci că orașul nostru merită inclusiv acest compromis, de a bate palma cu un partid care a fost ani buni în siajul PSD, chiar dacă acest lucru îi dezamăgește pe membrii și simpatizanții noștri. În fond, cel mai mare rău din ultimii 20 de ani, PSD, era trecut în opoziție, iar PNL de astăzi promitea solemn că s-a debarasat de vechile metehne. Cât despre Stelian Ion, nu ne făceam nicio grijă, a încercat “elevul” domnului primar să îl elimine din competiție și a rămas cu încercarea.

O perioadă chiar am crezut că toți cei care ne-au avertizat au greșit. Relația cu primarul Chițac și cu PNL a fost nu bună, ci foarte bună. Ne întâlneam periodic, ne consultam înainte de ședințele de Consiliu Local, eram ascultați, puteam propune proiecte de hotărâri, într-un cuvânt eram parteneri.

Chiar dacă viceprimarul nostru și-a desfășurat activitatea o perioadă într-una dintre clădirile în care funcționează SPIT, un fapt cel puțin neelegant, am considerat acest lucru drept particular și accidental și nu am socotit că trebuie să afecteze relația generală dintre USR-Chițac-PNL, tocmai pentru că orașul nostru merită tot ce este mai bun iar noi suntem datori să ne ridicăm peste orgolii.

Așadar, toate bune și frumoase până într-un anumit moment, când, peste noapte, totul s-a schimbat.

Când anume?

Imediat după ce noua organigramă și bugetul municipiului Constanța au fost aprobate prin Hotărârile Consiliului Local, pe care noi, cei de la USR, le-am votat alături de cei de la PNL. Adică, după ce principalele documente programatice ale anului 2021 au fost aprobate.

La foarte scurt timp, Vergil Chițac s-a metamorfozat: nu am mai putut vorbi cu el direct, și-a asmuțit câinii de pază, Horia Constantinescu și Felicia Ovanesian să latre la noi, nu ne-a mai consultat cu privire la proiectele de hotărâri ce urmau să intre pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local, pur și simplu a dispărut din parteneriat. În plus, toți funcționarii Primăriei au primit ordin să dea curs cu cea mai mare întârziere posibilă sau deloc, solicitărilor venite din partea consilierilor USR. La toate aceste lucruri s-au adăugat “realizările” domnului Chițac, pe persoană fizică: șerpii, șobolanii, boscheții și bălăriile prietene cu jungla, sensurile unice care au dat peste cap un oraș întreg, hotărâri importante de Consiliu Local pe care, la inițiativa primarului și cu avizul de legalitate al aparatului său de specialitate, le-am adoptat cu încălcarea legislației în vigoare, mergând pe încredere și buna credință.

Am încercat să atragem atenția că nu este bine ce se întâmplă, să arătăm că inclusiv Regulamentele pe care le-am votat împreună au generat reacții negative și că ar trebui corectate în sensul celor reclamate. Le-am spus că oamenii, constănțenii care ne-au votat, în niciun an de la alegeri sunt foarte nemulțumiți și că trebuie făcut ceva.

Ce am primit în schimb?

Amenințări, atacuri și jigniri atât de la domnul Chițac, cât și de la cuplul de pretorieni ai dânsului, Ovanesian-Constantinescu.

Evident, am reacționat și noi, astfel încât, astăzi, toți ne întreabă de ce nu rupem Protocolul?

Cel mai simplu lucru este să pleci, să înjuri sau să distrugi. Este mult mai greu să rămâi, să construiești, să lupți cu greul. Noi vrem să construim, vrem să schimbăm orașul din temelii. Doar că nu putem singuri și nici cu de-a sila.

Se mai poate face ceva în relația USR-Chițac-PNL?

Eu cred că da, cu câteva condiții: Vergil Chițac să se lepede de aroganță și autosuficiență, să scoată degetele din urechi și să asculte vocea orașului, să înțeleagă că un parteneriat presupune dialog și respect reciproc, să își dorească în mod real să curețe Constanța și să o țină departe de orice fel de grup de interese.

Noi suntem pregătiți pentru ambele variante de lucru: chiar dacă ne dorim sincer să ne reconstruim cetatea alături de liberali, putem face și opoziție de calitate.

În ceea ce mă privește, indiferent de ce se va întâmpla, în calitate de vicepreședinte al organizației județene și de consilier local USR, eu voi fi tot pe stradă, voi vorbi cu toți cei care au o problemă, voi încerca să ajut. În fond, pentru asta am fost toți aleși, să fim doar în slujba constănțenilor, fără orgolii și interese personale sau de grup.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *