Constanţa: Vaporul eşuat în portul maritim luna trecută, remorcat către un şantier din Turcia

Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța
Sursă foto: Facebook/ Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța

Nava Mecit Kaptan, sub pavilion Barbados, care a eşuat după ce a lovit un dig de protecţie în timpul furtunii de la sfârşitul lunii trecute, va pleca din Portul Constanţa remorcată către un şantier din Turcia pentru reparaţii, a informat, vineri, Autoritatea Navală Română.

În urma inspectării s-au constatat fisuri în corpul navei, acestea fiind astupate de scafandri, vaporul plecând din portul românesc cu ajutorul remorcherelor, după eliberarea unor certificate provizorii.

„S-au efectuat operaţiuni de scafandrerie pentru a determina dacă aceasta prezintă găuri de apă. În urma inspecţiilor s-au constatat basele şi fisuri în corpul navei, iar acestea din urmă au fost astupate de către scafandri. Lucrările au fost realizate în prezenţa reprezentantului societăţii de clasificare. De asemenea, sistemul de propulsie şi guvernare al navei este avariat, iar palele elicei şi cârma sunt deformate. În urma certificatelor provizorii emise de pavilionul navei, acesta va părăsi Portul Constanţa cu ajutorul remorcherelor şi va ajunge în şantierul naval Tuzla din Turcia pentru reparaţii”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de ANR.

Conform sursei citate, pe 26 noiembrie 2023, în jurul orei 3.00, nava sub pavilion Barbados, în balast, ancorată în rada interioară a Portului Constanţa, a început să grapeze din cauza condiţiilor meteo extreme.

„Nu s-a reuşit stabilizarea ei şi a colizionat uşor cu remorcherul Ares, ancorat de asemenea la rada interioară pentru adăpost. Ulterior a continuat să se afle în derivă şi a eşuat după ce a lovit un dig de protecţie”, se mai spune în comunicat.

Căpitănia Portului Constanţa a solicitat remorchere pentru asistenţă şi salvare. Pentru a gestiona situaţia de urgenţă, două remorchere au fost mobilizate pentru intervenţie, iar la ora 9.30 nava a fost acostată în siguranţă în dana 128 a portului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL