Constantin: Hotărâre adoptată de Guvern, privind recunoaşterea reciprocă în România şi în SUA ale perioadelor de muncă 

Sursă foto: Facebook/ Guvernul României

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat joi o Hotărâre adoptată de Guvern, privind recunoaşterea reciprocă în România şi în Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi dreptului la pensie între cetăţenii, el precizând că în SUA sunt înregistrate aproape 500.000 de persoane de origine română, dar e posibil ca numărul să fie mai mare.

Mihai Constantin a anunţat după şedinţa de Guvern că o decizie luată de Executiv este referitoare la recunoaşterea reciprocă în România şi în Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi dreptului la pensie între cetăţenii.

Hotărârea de guvern stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securităţii sociale.

”Odată cu intrarea în vigoare a acordului, va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului. ”Conform datelor obţinute pe canale diplomatice, în SUA sunt înregistrate aproape 500.000 de persoane de origine română, dar e posibil ca numărul să fie mai mare”, a spus Constantin.

”În ceea ce priveşte lucrătorii detaşaţi, s-a stabilit exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi”, a precizat reprezentantul Executivului.

Documentul va intra în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei note prin care statele îşi notifică reciproc, prin canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare, a anunţat Mihai Constantin.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: