Skip to content
Internațional Politică

Construirea zidului la granița SUA-Mexic, contestată puternic de democrați. Ce soluție a găsit Trump, ca să evite Congresul

businessinsider.my

Pentagonul a autorizat transferul sumei de un miliard de dolari către inginerii militari pentru construirea unui zid la granița dintre SUA și Mexic.

Acestea sunt primele fonduri alocate ca urmare a stării de urgență declarate de președintele american Donald Trump pentru a evita Congresul și a construi zidul pe care l-a promis în timpul campaniei, anunță Profit.ro.

Democrații au protestat față de această decizie.

Fondurile vor fi folosite pentru a construi un zid cu o lungime de aproximativ 91 de kilometri.

Trump a numit situația de la granița de sud ca fiind ”o criză” și insistă că o barieră fizică este necesară pentru ca infractorii să nu mai intre în SUA.

În comunicatul Pentagonului se arată că Secretarul Apărării Patrick Shanahan ”i-a acordat autorizația comandatului Inginerilor Militari ai SUA să înceapă alocarea a un miliard de dolari ca susținere pentru Departamentul de Securitate Națională și Departamentul Vămilor și Controlului Granițelor”.

Comunicatul face referire la o lege federală care ”acordă Departamentului Apărării autoritatea de a construi drumuri și garduri și să instaleze iluminat pentru a bloca coridoarele de trafic de droguri din apropierea granițelor internaționale ale Statelor Unite ca susținere a activităților anti-narcotice a agențiilor federale”.

De asemenea, fondurile acoperă și îmbunătățirea drumurilor și a iluminatului.

Senatorii democrați sunt nemulțumiți că Pentagonul nu a cerut permisiunea comitetelor relevante înainte să informeze Congresul în legătură cu transferul de fonduri.

Obiectăm puternic atât față de substanța transferului de fonduri cât și față de faptul că departamentul a implementat transferul fără a cere aprobarea comitetelor de apărare ale Congresului”, au afirmat senatorii într-o scrisoare către Shanahan.

Trump a declarat stare de urgență pe 15 februarie după ce Congresul i-a refuzat cererea de a aloca 5,7 miliarde de dolari pentru construirea zidului. Prin declararea stării de urgență el a încercat să evite Congresul și să construiască zidul prin fonduri militare.

Democrații au numit starea de urgență ca fiind neconstituțională. Camera Reprezentanților a aprobat o rezoluție pentru a anula starea de urgență luna trecută iar 12 republicani s-au alăturat democraților ulterior pentru ca și Senatul să aprobe rezoluția.

Trump și-a folosit însă dreptul de veto pentru a anula rezoluția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *