Skip to content
Societate

Consultări între ministrul Aurescu şi secretarul general al MAE algerian; au vorbit despre potenţialul relaţiei bilaterale

Facebook/bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, luni, pe secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe şi al Comunităţii Naţionale în Străinătate al Republicii Algeriene Democratice şi Populare, Amar Belani, cei doi oficiali reconfirmând, în acest context „dorinţa de dezvoltare şi aprofundare a relaţiilor româno-algeriene”, arată un comunicat MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat celebrarea, în 2022, a 60 de ani de relaţii diplomatice româno-algeriene şi a evocat relaţiile tradiţionale foarte bune dintre cele două ţări şi a descris relaţia cu statul algerian ca fiind una care una din cele care au „cel mai mare potenţial de dezvoltare, din perspectiva României, în regiunea Orientului Mijlociu şi Nordului Africii”.

Aurescu a remarcat creşterea excepţională, anul trecut, a schimburilor comerciale, cu peste 430% faţă de anul precedent şi a reiterat invitaţia adresată omologului algerian, ministrul Afacerilor Externe Ramtane Lamamra, de a efectua o vizită oficială în România în acest an, prilej cu care ar putea fi reluată activitatea Comisiei mixte interguvernamentale româno-algeriene.

Secretarul general al MAE algerian a sugerat oportunitatea agreării unei foi de parcurs care să stabilească priorităţile cooperării bilaterale şi calendarul acţiunilor din perioada imediat următoare.

Vizita la Bucureşti a înaltului oficial algerian a prilejuit şi organizarea unei sesiuni de consultări politice pe linia ministerelor de Externe din România şi din Republica Algeriană Democratică şi Populară, la nivel de secretar de stat, respectiv secretar general.

Astfel, arată MAE, în cadrul convorbirilor cu omologul algerian, secretarul de stat pentru Afaceri globale şi strategii diplomatice Traian Hristea a reconfirmat dorinţa părţii române de consolidare şi aprofundare a dialogului politic, precum şi de avansare şi diversificare a cooperării româno-algeriene în mai multe domenii, precum cel economic, agricol, energetic, al educaţiei şi cercetării.

Secretarul general Amar Belani a exprimat interesul pentru cooperare în plan economic, al tehnologiilor de vârf, digitalizare, securitate cibernetică, agricultură, pescuit, gestionarea situaţiilor de urgenţă, combaterea criminalităţii organizate, securitatea frontierelor, în domeniul învăţământului superior şi al cercetării ştiinţifice.

Secretarul de stat Traian Hristea a prezentat evaluările şi poziţiile României privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, criza umanitară provocată de aceasta şi impactul acestui război asupra statelor din regiune, dar şi consecinţele grave în plan global. S-a referit pe larg la acţiunile întreprinse de autorităţile române pentru facilitarea tranzitului de cereale şi alte produse dinspre Ucraina prin porturile româneşti la Dunăre şi la Marea Neagră. Totodată, a încurajat partenerii algerieni să analizeze posibilitatea diversificării pieţelor de achiziţie de produse agricole, inclusiv din Republica Moldova.

Oficialul algerian a realizat o prezentare amplă a situaţiei de securitate din regiunea Sahel şi nordul Africii, unde Algeria joacă un rol important în restabilirea păcii şi securităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *