Skip to content
Internațional

Fum alb la Geneva: Optimism după consultările dintre SUA şi Rusia în domeniul securităţii

Twitter

UPDATE 19.30

Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor de luni cu Rusia privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile şi au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO, în timp ce viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri şi a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări, relatează Reuters şi AFP.

Wendy Sherman a mai spus că SUA au avut discuţii sincere şi directe cu delegaţia rusă pe durata a aproape opt ore. Ea a precizat că a evocat împreună cu omologul său rus la Geneva eventuale limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa.

Washingtonul a avertizat Moscova că „politica porţilor deschise” a NATO va continua în pofida solicitărilor ruse, a spus ea în cadrul unei teleconferinţe cu jurnalişti. Ea a adăugat că i-a transmis lui Serghei Riabkov că SUA sunt dispuse să continue aceste convorbiri pe viitor.

Wendy Sherman a mai precizat că Rusia nu a dat niciun răspuns la cererea americană privind o „detensionare” a situaţiei la frontiera ucraineană cu prilejul consultărilor de luni de la Geneva. Adjuncta secretarului american de stat le-a explicat jurnaliştilor că Moscova poate angaja această detensionare „trimiţând în cazărmi soldaţii” comasaţi la frontieră în aceste ultime săptămâni. Întrebată dacă omologul ei rus Serghei Riabkov a dat garanţii în acest sens, ea a răspuns: „Nu cred că ştim răspunsul la această întrebare„.

 

__________________________________________________________________________

Ştire iniţială

SUA şi Rusia au încheiat consultările în domeniul securităţii de la Geneva, a anunţat luni Departamentul de Stat american, relatează Reuters. Pe lângă discuțiile americano-ruse de luni din Elveția, o întâlnire NATO-Rusia este prevăzută miercuri, la Bruxelles. De asemenea, joi, la Viena, ar urma să aibă loc reuniunea Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în contextul în care liderii politici europeni s-au plâns că sunt marginalizați de la discuțiile privind criza de la frontiera ruso-ucraineană.

Primul care s-a adresat ziariștilor a fost vice-ministrul rus. „Rusia a precizat în mod clar că nu poate ceda în ceea ce privește garanțiile de securitate„, a declarat Serghei Riabkov. Vice-ministrul rus a estimat că SUA „au abordat cu seriozitate” propunerile Federației Ruse în ceea ce privește garanțiile de securitate.

Cât privește perspectiva unei invazii ruse în teritoriul ucrainean, Riabkov a încercat să liniștească temerile. „Le-am explicat colegilor noștri că nu avem intenția de a ataca Ucraina iar măsurile de antrenament militar au loc pe teritoriul nostru. Nu sunt motive pentru a da crezare unui scenariu de escaladare„, a spus el. „Am dori să continuăm acest dialog. Există o bază pentru a ajunge la un acord„, a precizat Serghei Riabkov.

Şefa delegaţiei americane, Wendy Sherman, secretar-adjunct în Departamentul de Stat, a transmis înaintea consultărilor că ”Statele Unite vor asculta preocupările Rusiei şi le vom împărtăşi pe ale noastre”. La rândul său, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov, care conduce delegaţia rusă, a declarat că Moscova are ”nevoie de garanţii legale că NATO nu se va extinde şi că va elimina tot ceea ce alianţa a creat începând din 1997”.

Occidentul susţine că Moscova ar putea lansa o incursiune pe teritoriul ucrainean de tipul celei din 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a început să sprijine separatiştii din estul Ucrainei, ceea ce a dus la degradarea accelerată a relaţiilor dintre cele două ţări.

Potrivit sursei citate de Agerpres, Moscova respinge afirmaţia că ar pregăti o invadare a Ucrainei şi la rândul său acuză Kievul că a deplasat trupe înspre regiunea Donbas, care se află sub controlul separatiştilor pro-ruşi.

Rusia îşi simte ameninţată securitatea de activitatea NATO în estul continentului european, preşedintele Vladimir Putin cerând ca NATO să garanteze că nu se va extinde către est, prin includerea Ucrainei în organizaţie, şi că îşi va restrânge activităţile în Europa de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *