Skip to content
Politică

Consumatori de mâna a doua. Reacția Protecției Consumatorului în scandalul alimentelor

meat-milk.ro

După testarea a 29 de produse alimentare, Ministerul Agriculturii a raportat diferențe semnificative față de produsele similare comercializate pe piața vest-europeană, dar refuză să facă publice numele produselor inferioare puse în vânzare pe piața din România și amenință doar cu o sesizare depusă la Bruxelles.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, instituție implicată în analiza alimentelor supuse verificării de către autoritățile române, susține, prin președintele Marcel Bogdan Pandelică, că, deși s-au constatat diferențe între produse, din perspectiva valorii energetice, acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea populației.

Parizerul de porc, cârnaţii pentru grătar, conserva de peşte, pateul, baconul cuburi, şunca de porc dar si conserva de macrou sunt alimente cu un conținut mai mare de grăsime față de cele puse în vânzare în alte țări din UE, după cum au constatat instituțiile implicate în această operațiune.

9 alimente sunt clar de o calitate inferioară față de cele puse în vânzare în țări precum Germania, Belgia sau Olanda, confirmă Marcel Pandelică, într-un interviu pentru Antena 3.

Am ales produse similare de al același producător, același produs și a trebuit să cerem și acordul miniștrilor de profil din cele 3 state, pentru a preleva aceste probe. 9 dintre aceste produse au fost găsite cu diferențe la partea de valoarea energetică.

Niciunul dintre aceste produse nu pune în pericol sănătatea consumatorului. Pe partea de informare corectă a consumatorului sunt într-adevăr niște discuții”, a explicat președintele ANPC.

În cadrul ședinței de guvern de joi, 27 iulie, ministrul Agriculturii a explicat că nu va face publice numele producătorilor și al produselor cu diferențe față de cele de pe alte piețe din Europa, pentru a evita eventuale procese deschise de companiile respective.

În schimb, europarlamentarii români au primit sarcina de a deschide discuții în comisiile de specialitate din Parlamentul European pe această temă, în scopul de a forța adoptarea unor standarde comune pentru alimentele puse în vânzare pe piața unică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *