Skip to content
Politică

Contestarea scrutinului din Capitală, o strategie contra-productivă atât pentru Gabriela Firea, cât și pentru democrația autohtonă

Inquam Photos / Octav Ganea

După neregulile găsite la Sectoarele 1 și 5, Gabriela Firea pare că încearcă marea cu degetul, mergând pe o strategie de contestare a scrutinului din 27 septembrie. Doar că, pentru fostul edil această strategie este una complet contra-productivă care îi poate îngropa și ultima picătură de credibilitate.

Încă de la primul exit poll din seara zilei de 27 septembrie, fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea părea că nu este dispusă să accepte rezultatul scrutinului. Firea a apărut într-o filmare în care spunea că voturile nu au fost încă numărate și îndemna ascultătorii să aștepte numărătoarea finală, chiar dacă diferența dintre ea și Nicușor Dan era după primul exit poll de peste 7 procente și nu unul sau două, astfel încât să se justifice un astfel de mesaj. În mod normal, Firea ar fi trebuit să își accepte înfrângerea, să-l felicite pe Nicușor Dan și să meargă mai departe. Este un gest firesc de fair play în politică pe care îl vedem, de pildă, transformat într-o tradiție în scrutinul prezidențial de peste Ocean. În schimb Firea a contestat legitimitatea rezultatului scrutinului, neasigurând practic o tranziție pașnică a puterii. Ulterior, în contextul scandalurilor de la Sectorul 1 și 5, Firea a hotărât că poate merge pe mâna acestei strategii de contestare. Mai mult decât atât, avem de-a face cu un efect de domino. Impulsionați de ceea ce văd la București mai mulți aspiranți la fotoliul de edil au început să conteste validitatea scrutinului pe tot cuprinsul țării.

Mesajul Gabrielei Firea este contra-productiv atât pentru cariera sa politică, cât și pentru calitatea democrației din România. În primul rând, contestând validitatea scrutinului, Gabriela Firea nu face decât să adâncească falia dintre proprii susținători și susținătorii lui Nicușor Dan. Or strategia de dezbinare folosită de PSD încă de pe vremea lui Dragnea și-a arătat ineficiența. Ura și dezbinarea nu îți aduc voturi la urne. Mai mult decât atât, ele îți scad credibilitatea ca politician. Oricât de mare ar fi actualul bazin de susținători ai fostului edil, majoritatea electoratului nu mai înghite astfel de strategii. Ele aparțin trecutului. Tocmai de aceea Gabriela Firea a pierdut și alegerile, mergând pe o strategie axată pe atacuri la persoană, ură și dezbinare. Pentru a-și salva cariera politică Firea ar fi trebuit să înceapă prin a accepta rezultatul scrutinului și a asigura o tranziție pașnică a puterii. Oricare ar fi sfătuitorii fostului edil, e clar că aceștia nu se pricep. Contestarea va adânci doar falia electoratului, iar așa cum arată rezultatul scrutinului, Firea are nevoie de mai mulți susținători pe care nu o să-i găsească însă pedalând pe o astfel de strategie.

Strategia este contra-productivă și pentru calitatea democrației autohtone. Dacă orice scrutin poate fi contestat, atunci alegerile își pierd legitimitatea, iar aleșii o pierd odată cu ea. Delegitimarea competitorului tău se poate întoarce împotriva ta, pentru că dacă oricine poate fi contestat, atunci și tu poți fi la rândul tău contestat. Democrația se bazează pe o tranziție pașnică a puterii. De aceea este diferită de juntele militare, regimurile despotice sau totalitare. Acolo tranziția se face de regulă pe cale violentă, de vreme ce deținătorii puterii nu sunt dispuși să renunțe la ea. Politica are două fețe- confruntarea și consensul. La sfârșit confruntării, adică al alegerilor, urmează consensul pentru a guverna în interes public. În Statele Unite de pildă, expresia consensului o reprezintă “bipartizanatul”, atunci când Partidul Republican și cel Democrat lucrează în interes public. La noi politica este de cele mai multe ori menținută în zona confruntării iar asta afectează interesul public.

În București, ca peste tot în țară este nevoie de consens, de o tranziție pașnică a puterii acolo unde este cazul și de o guvernare în interes public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *