UPDATE Magistrații Curții de Apel București au respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor

Sursa foto: X.com

Curtea de Apel București a judecat contestația formulată de Călin Georgescu împotriva deciziei Biroului Electoral Central privind repetarea alegerilor prezidențiale. 

UPDATE 16:15 Magistrații de la Curtea de Apel au respins cererea lui Călin Georgescu. „Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată”, arată soluția pe scurt. Avocata acestuia, Marina Alexandru, a spus că va contesta decizia.

Soluția: Respinge excepţia nelegalei constituiri şi compuneri a instanţei, invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată.

Încuviinţează în principiu cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude.

Respinge restul cererilor de intervenţie accesorie, ca inadmisibile.

Respinge cererile de intervenţie principală, ca inadmisibile.

Încuviinţează părţilor proba cu înscrisurile de la dosar. Respinge restul probelor solicitate de contestatori, ca neconcludente.

Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii în privinţa excepţiei de nelegalitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 şi Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024.

Respinge excepţia de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.

Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii în privinţa excepţiei de nulitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 şi Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024.

Respinge excepţia de nulitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.

Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimata Direcţia Generală de Protecţie Internă în privinţa excepţiei de nelegalitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024.

Respinge excepţia de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.

Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimata Direcţia Generală de Protecţie Internă în privinţa excepţiei de nulitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024.

Respinge excepţia de nulitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.

Respinge excepţia tardivităţii invocării excepţiei lipsei capacităţii de folosinţă a Biroului Electoral Central, invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată.

Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a Biroului Electoral Central, invocată din oficiu şi de reprezentantul Ministerului Public.

Respinge cererea ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană care a rămas fără capacitate de folosinţă.

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată.

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de intimatul Guvernul României, ca neîntemeiată.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Ministerul Apărării Naţionale. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Statul Major al Apărării şi Şeful Statului Major. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Preşedintele României. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată.

Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată.

Cu recurs, în 5 zile de la pronunţare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 31.12.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, potrivit realitatea.net.

UPDATE 09:00 Curtea de Apel Bucureşti ar putea anunţa marţi, 31 decembrie 2024, decizia finală în procesul privind contestarea alegerilor prezidenţiale, intentat de Călin Georgescu.

UPDATE 22:00 – Instanţa a respins, luni seară, cererile de recuzare, ca neîntemeiate. Decizia poate fi atacată cu recurs odată cu fondul.
UPDATE 20:00 – Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea, în temeiul art. 49 alin. 2 CPC, la 31 decembrie 2024.
Potrivit art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă, formularea unei cereri de recuzare, înainte sau după începerea oricăror dezbateri, nu împiedică efectuarea actelor de procedură în continuarea judecăţii, nici dezbaterea în fond a procesului, ci doar pronunţarea hotărârii, până la soluţionarea cererii de recuzare.

UPDATE 15:30Avocata lui Călin Georgescu a cerut cere preschimbarea teremenului de judecată la o ședință mai apropiată de data de 13 ianuarie, asta după ce au venit anumite documente care trebuie analizate.

„Vă solicităm să acceptați preschimbarea termenului de judecată la o ședință mai apropiată de 13 ianuarie”, a spus apărătoarea lui Georgescu.

Încă nu există o decizie a instanței privind o eventuală amânare. Judecătoarea care se ocupă de acest caz le-a cerut celor care asistă la ședința de judecată să respecte măsurile impuse, să nu se provoace acolo haos și șă se meargă mai departe cu ședința de judecată.

În altă ordine de idei, avocata lui Georgescu a cerut, de asemenea, să fie recuzată judecătoare Cristina Ardelean care se ocupă de acest proces pe motiv că soțul său ar lucra la DNA, potrivit Realitatea TV.

Reprezentanții a două părți implicate în acest proces, cei ai SRI de la MApN, sunt și ei prezenți în sala de judecată.

UPDATE 14:10 O busculadă a avut loc în momentul sosirii lui Călin Georgescu la CAB, lumea s-a îmbrâncit pentru a intra odată cu fostul candidat la alegerile prezidențiale. Printre protestatari se numără o femeie care așteaptă cu un buchet de flori și un bărbat care poartă ochelari 3D. Un altul poartă o haină din blană de oaie, potrivit G4Media.

UPDATE 13:45 Peste 100 de oameni protestează luni, pe treptele din faţa sediului Curţii de Apel Bucureşti, unde intonează cântece patriotice, în aşteptarea lui Călin Georgescu, la procesul în care acesta contestă reluarea alegerilor prezidenţiale.
Tot luni, Curtea de Apel Bucureşti a infirmat zvonurile conform cărora dosarul ar fi fost mutat la alt complet de judecată, cauza fiind soluţionată de judecătoarea căreia i-a fost repartizată speţa iniţial, respectiv Cristina Ardeleanu.

Știrea inițială

Potrivit informațiilor disponibile pe portalul instanțelor de judecată, ședința este programată la ora 14.00.

Pe data de 24 decembrie, Curtea de Apel București a modificat termenul de judecată, stabilit inițial pentru 13 ianuarie 2025, ora 11.00, fiind devansat pentru 30 decembrie 2024, ora 14.00.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe 16 decembrie că nu are competența de a soluționa contestația depusă de Călin Georgescu privind reluarea alegerilor prezidențiale, astfel că cererea acestuia a fost trimisă spre judecare la Curtea de Apel București, conform Hotnews.ro.

„Respinge excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti invocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi intimaţii Serviciul Român de Informaţii şi Statul Major al Apărării prin şeful Statului Major al Apărării, ca nefondată.

Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Declină competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată, precizată, completată şi formulată de reclamanţii Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Georgescu Călin, în contradictoriu cu intimaţii Biroul Electoral Central, Ministerul Apărării Naţionale, Statul Major al Apărării şi şeful Statului Major al Apărării, Guvernul României prin Prim-Ministru, reprezentat de Secretariatul General al Guvernului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională a României, Serviciul Român de Informaţii, Preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezentat de Administraţia Prezidenţială, şi Lasconi Elena – Valerica, privind anularea Deciziilor Biroului Electoral Central nr. 230D din 06.12.2024, nr. 231D din 07.12.2024 şi nr. 232D din 07.12.2024 şi obligarea Guvernului României la emiterea unei noi hotărâri de Guvern, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac”, se arăta în soluţia ÎCCJ.

Principala temă a dosarului vizează anularea hotărârii Biroului Electoral, precum și a deciziilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 și nr. 232D/2024, care dispun anularea întregului proces electoral și reluarea alegerilor prezidențiale de la început, în conformitate cu decizia Curții Constituționale.

La data de 6 decembrie, Curtea Constituțională a invalidat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de Călin Georgescu, pe baza unor documente desecretizate de CSAT și transmise de SRI, SIE, MAI și STS.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: