Skip to content
Sport

Continentul ascuns din Antarctica

" "

Canioane, lacuri și munți au fost descoperite cu ajutorul unor cercetări în detaliu asupra lumii de sub regiunile polare. De asemenea, a fost descoperit, în Groenlanda, un canion mai mare decât Marele Canion din Statele Unite, relateaza dcnews.ro.

Times Comprehensive Atlas of the World a publicat o hartă detaliată care conține detalii necunoscute despre continentele de la poli. Canioanele, lacurile sau munţii vor putea fi observați doar în cazul în care gheaţa care le acoperă se va topi.

" "
" "

Coordonatorul studiului, Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey, spune că dacă nu ar exista gheaţă, Antarctica ar fi un continent normal, ca oricare altul.

Dacă nu ar exista gheață, am avea un continent normal, ca oricare altul, cu munți și canioane, aspecte pe care, în mod normal, nu le-am putea asocia cu Antarctica”, a spus el.

Pentru a obţine această hartă, cercetătorii au zburat cu un avion deasupra polilor şi au emis unde radio spre sol, analizând apoi cât de mult se reflectă acestea.

Câteva dintre formele de relief interesante aflate sub Antarctica sunt Munţii Subglaciali Gamburtsev, care sunt la fel de înalţi ca Alpii, şi Lacul Vostok (care se află la o adâncime de 4 kilometri sub gheaţă.

Sub Arctica se află un canion imens, descoperit în 2013, cu o lungime de 750 kilometri şi o adâncime de 800 de metri. Acesta se întinde sub calota de gheaţă a Groenlandei, de la nord la sud. Comparativ, Marele Canion din SUA are o lungime de 446 de kilometri și o adâncime de 1.800 de metri.

Noua hartă îi va ajuta pe experţi să afle şi cu cât va creşte nivelul mărilor atunci când calotele de gheaţă se vor topi, dar şi cât de repede se va întâmpla asta.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *