Canioane, lacuri și munți au fost descoperite cu ajutorul unor cercetări în detaliu asupra lumii de sub regiunile polare. De asemenea, a fost descoperit, în Groenlanda, un canion mai mare decât Marele Canion din Statele Unite, relateaza dcnews.ro.
Times Comprehensive Atlas of the World a publicat o hartă detaliată care conține detalii necunoscute despre continentele de la poli. Canioanele, lacurile sau munţii vor putea fi observați doar în cazul în care gheaţa care le acoperă se va topi.
Coordonatorul studiului, Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey, spune că dacă nu ar exista gheaţă, Antarctica ar fi un continent normal, ca oricare altul.
DOCUMENT Buna guvernare a USR în administrația locală. Cum fac risipă useriștii de banii de la bugetul de stat
Legea bugetului de stat pe 2021, aprobată de plenul reunit în forma iniţiată de Guvern
Clasarea Dosarului 10 august l-a înfuriat pe Rareș Bogdan: E o rușine infinită pentru sistemul judiciar din România!
PMP se pregătește pentru Congres: Favoritul nr. 1 la funcția de președinte vrea curățenie în partid – nicio colaborare cu PSD
VIDEO. Florin Cîţu, după adoptarea Legii bugetului: Este un buget bun, echilibrat, care forţează reforma
„Dacă nu ar exista gheață, am avea un continent normal, ca oricare altul, cu munți și canioane, aspecte pe care, în mod normal, nu le-am putea asocia cu Antarctica”, a spus el.
Pentru a obţine această hartă, cercetătorii au zburat cu un avion deasupra polilor şi au emis unde radio spre sol, analizând apoi cât de mult se reflectă acestea.
Câteva dintre formele de relief interesante aflate sub Antarctica sunt Munţii Subglaciali Gamburtsev, care sunt la fel de înalţi ca Alpii, şi Lacul Vostok (care se află la o adâncime de 4 kilometri sub gheaţă.
Sub Arctica se află un canion imens, descoperit în 2013, cu o lungime de 750 kilometri şi o adâncime de 800 de metri. Acesta se întinde sub calota de gheaţă a Groenlandei, de la nord la sud. Comparativ, Marele Canion din SUA are o lungime de 446 de kilometri și o adâncime de 1.800 de metri.
Noua hartă îi va ajuta pe experţi să afle şi cu cât va creşte nivelul mărilor atunci când calotele de gheaţă se vor topi, dar şi cât de repede se va întâmpla asta.