Skip to content
Economie Societate

Continuă controversele pe ROBOR. Cum răspunde BNR ministerului de Finanțe

republica.ro
" "

ROBOR la trei luni a crescut la 3,11%%, vineri, 25 februarie, faţă de 3,03%, nivelul anunţat în şedinţa precedentă de BNR. Şi ROBOR 6M a crescut la 3,34%, faţă de 3,31%, nivelul din şedinţa precedentă. Sunt cele mai ridicate niveluri pentru indicii la trei şi şase luni din ultimele două luni.

Întrebată despre cauzele acestei majorări subite a indicelui de referinţă ROBOR, banca centrală precizează: ”BNR a explicat în repetate rânduri care sunt factorii care influențează ROBOR. Pe termen scurt (o zi , saptămână, o luna) variația dobanzilor depinde de evoluția ciclică lunară a lichidității care ține de încasările normale de taxe și impozite ale Ministerului de Finanțe și de plățile de salarii și pensii. Pe temene mai lungi (3, 6, 9 , 12 luni) contează perspectiva inflației și rata de politică monetară. Pe toate scadențele însă mai contează și tensiunile din piață, de exemplu neîncrederea care a început să se manifeste. După cum se vede în aceste zile, Ministerul de Finanţe a atras banii din piață prin taxele și impozitele plătite, iar BNR nu a avut nicio intervenție. Ca urmare, dobânzile la toate scadențele lungi au crescut și tendința continuă. Ce înseamnă asta, că Ministerul de Finanțe împinge dobânzile în sus şi acuză BNR că le crește?

" "

Mai mult, se reproşa faptul că media tranzacțiilor e mult sub nivelul Robor la 3 luni. Vineri această medie a fost 3,41 iar robor la 3 luni 3,11. Nu mai strigă domnul Zamfir ca e manipulare? Ce face acum domnul Vâlcov? Acuză de lipsă de patriotism Ministerul de Finanţe?”, arată economica.net.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *