Skip to content
Societate

Continuă disputa privind Pelerinajul de Sfântul Andrei. Apelul făcut de Patriarhia Română către autorități

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un comunicat de presă remis PS News, Patriarhia Română solicită Guvernului Orban ca la Pelerinajul de Sfântul Andrei să aibă acces toți credincioșii din România, cu respectarea normelor în vigoare.

„Patriarhia Română este preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă. În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi Preşedintele României în luna octombrie din acest an.

În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român.

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001.

De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

Chiar dacă instanţele de judecată nu i-au dat câştig de cauză lui ÎPS Teodosie, acesta se foloseşte de toate mijloacele pentru a chema credincioşii pe 30 noiembrie la mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea ion Corvin, judeţul Constanţa. Conform deciziei 72 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pelerinajele sunt interzise în judeţul Constanţa, la slujbă putând participa doar cei care au domiciliul pe raza localităţii respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *