Skip to content
Politică

Continuă problema migraţiei. Comănescu: Trebuie să ne gândim la o reformă!

psnews.ro

Continuă problema migraţiei în Europa. Ministrul Afacerilor Externe de la Bucureşti, Lazăr Comănescu, arată ce abordare are România în acest context.

„O bună parte a migraţiei continuă să fie de natură economică, provenind din zone cu mari probleme de dezvoltare. Culmea e că vin din zone unde UE, cel mai important furnizor de asistenţă pentru dezvoltare, care a furnizat poate sute de miliarde de euro pentru ajutoare… – ne întrebăm ce se întâmplă. Dacă aceste fonduri au fost alocate pentru dezvoltare, unde e dezvoltarea? Pe termen lung, trebuie să ne gândim la o reformă a politicii de cooperare pentru dezvoltare, astfel încât să generăm dezvoltare şi cooperare cu ţările respective pentru a crea condiţii astfel încât cetăţenii să prefere să rămână în ţările lor”, a afirmat Comănescu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său slovac, Miroslav Lajcak.

Mai mult, oficialul român a pledat pentru eliminarea „cauzelor profunde” ale migraţiei şi nu pentru găsirea de soluţii rapide, pe termen scurt.

„De aceea s-a ajuns la aceste discuţii, decizii cu privire la cote. România, din start, a spus că o asemenea abordare nu e de natură să răspundă obiectivelor urmărite şi vedem ce s-a întâmplat până acum când constatăm că relocările sunt mult sub ceea ce fusese stabilit. Soluţia aceasta nu a dat rezultate. Trebuie găsite soluţii care să ţină seama de capacităţile şi posibilităţile fiecăruia dintre statele membre. Nu cred că putem să vorbim de lipsă de solidaritate din partea unor membri ai UE, ci este vorba de capacitatea fiecăruia de a răspunde în maniera cea mai adecvată unor cerinţe ale solidarităţii şi acest lucru România l-a făcut. Dacă ne limităm la chestiunea cantitativă, aritmetică, fenomenul va continua”, a adăugat ministrul, potrivit Agerpres.ro

Totodata, acesta s-a pronunţat şi pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniuni Europene, exprimând convingerea că intrarea României în Schengen ar contribui la consolidarea frontierelor externe ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *