Continuă protestele sindicaliștilor din Sănătate: Nu mai avem nicio reacție din partea Guvernului

Foto: Inquam

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România anunţă organizarea unui protest, joi, la sediul Ministerului Finanţelor şi la Camera Deputaţilor. Marius Gabriel Predică, vicepreședinte al Federației, a declarat pentru PS News că Guvernul nu a reacționat deși avea la dispoziție 10 zile începând cu 31 ianuarie, conform legii, să comunice Federației Solidaritate Sanitară sau să publice pe site-ul propriu notificarea pe care Solidaritatea a făcut-o vizavi de declanșarea grevei împotriva politicii sociale și economice a Guvernului.

Sindicaliştii reclamă că angajaţii din sănătate şi asistenţă socială au ajuns să aibă un câştig salarial mediu sub cel mediu pe economie şi solicită, printre altele, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din sistemul sanitar cu cel puţin 25% pentru anul 2024.

“După întâlnirea din 5 februarie, cu cele două federații reprezentative, la care am participat și noi, atunci când am anunțat că nu suntem mulțumiți cu oferta Guvernului, a mai avut loc o întâlnire la Ministerul Sănătății. Inițial a fost o întâlnire cu reprezentanții noștri, apoi de o întâlnire comună și cu cealaltă federație reprezentativă pe tema declanșării conflictului colectiv de muncă în sectorul de sănătate.

Subiectul de discuție a fost cel legat de negocierea unor anexe din contractul colectiv de muncă și s-a mai discutat într-adevăr, la această întâlnire și despre modalitatea cum ar trebui transpusă creșterea salarială. Nu s-a discutat despre anvelopa salarială pentru că, așa cum spuneam, noi nu am fost mulțumiți, dar s-a discutat despre cum ar trebui transpusă această majorare salarială”, spune Marius Gabriel Predică.

Nu suntem mulțumiți doar cu o anvelopă salarială doar pe salariul de bază

„Nu există la acest moment, nimic definitivat, nimic hotărât. Noi continuăm protestele, căci nu suntem mulțumiți doar cu o anvelopă salarială pe salariul de bază. Deci asta e principala nemulțumire. Anvelopa salarială pe care Guvernul vrea să o acorde trebuie să acopere toate componentele salariale, nu doar salariul de bază. E cunoscut faptul că în sănătate avem condiții de muncă deosebite. Acel acel spor vrem să fie majorat și el. De asemenea, avem o asigurare a continuității actului medical, adică acele sporuri de tură, de zile nelucrătoare, sărbători, ș.a.m.d. care nu sunt prevăzute a fi majorate. Despre asta e principala nemulțumire. Acum vedem ce se va întâmpla”, mai spune vicepreş. Solidaritatea Sanitară.

Guvernul nu a reacționat deși avea la dispoziție 10 zile

„Mai e o chestiune la care Guvernul nu a reacționat deși avea la dispoziție 10 zile începând cu 31 ianuarie, conform legii (așa prevede legea ca să comunice Federației Solidaritate Sanitară sau să cheme federația la negocieri și să publice pe site-ul propriu notificarea pe care noi am făcut-o vizavi de declanșarea grevei împotriva politicii sociale și economice a Guvernului).

Ăsta este un nou tip de grevă care a fost introdus în anul 2022. Este o grevă împotriva împotriva unor intenții ale Guvernului exprimate prin acte normative de reducere a unor drepturi salariale și asta s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut, odată cu celebra ordonanță trenuleț. Da, adică înainte de ordonanța trenueț, legea salarizării spunea ca în 2024 așa ar trebui să se calculeze salariile, cu acele sporuri calculate la salariile lor actuale de bază ș.a.m.d.”, apreciaza Marius Gabriel Predică, vicepreş. Solidaritatea Sanitară

Guvernul a venit cu o ordonanță de urgență care a blocat ceea ce era prevazut in legea salarizarii

„La momentul actual, adică după data de 5 februarie întâlnirea de la Guvern și după data de 8 februarie întâlnirea de la Ministerul Sănătății, până acum nu mai avem o reacție din partea  Guvernului. Vom vedea ce se va întâmpla după ziua de mâine, 15 februarie și evident și după ziua de 11 martie”.

După 11 martie declanșam grevă

„Dacă vom ajunge până acolo și dacă nu vor reacționa după data de 11 martie, noi intrăm propriu-zis  în procedura de declanșare a grevei, care înseamnă inițial întrunirea tuturor sindicatelor membre, cuantificarea, adunarea tuturor semnăturilor și decizia finală vizavi de declanșarea grevei”, spune Marius Gabriel Predică.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: