Skip to content
Politică

Continuă răfuielile dintre USR și PLUS în filialele din țară: cu doar 6 voturi în față, vechea conducere USR ar fi interzis votul a 10 membri PLUS

Inquam Photos / Octav Ganea

Membrii USRPLUS au fost chemați să își aleagă președintele organizației locale din municipiul Vaslui. Astfel, deși inițial se stabilise că alegerile vor avea loc online, acest lucru nu s-a mai întâmplat, membrii alianței votându-și conducerea pe parcursul a două zile, vineri și sâmbătă. Numărătoarea voturilor a dezvăluit o mare surpriză, pe care puțini o anticipau.

După ce în cursa internă s-au înscris trei candidați, Cătălin Luncanu, Cătălin Mândru și Marcel Lăudatu, niciunul dintre ei nu a reușit să se desprindă în preferințele votanților, alegerile încheindu-se în situație de balotaj între viceprimarul municipiului Vaslui și prefectul județului. Primul a obținut 44 de voturi, al doilea 38, însă niciunul dintre ei nu a reușit să obțină 50%+1.

În aceste condiții, zilele următoare va avea loc un al doilea tur de scrutin, care îI va pune față în față pe Cătălin Mândru (USR) și Marcel Lăudatu (PLUS). S-a ajuns în această situație, potrivit surselor vremeanoua.ro, după ce conducerea județeană a partidului a refuzat dreptul la vot a aproximativ 10 persoane, majoritatea din aripa PLUS. Tot în acest weekend a fost aleasă și componența Biroului Organizației Locale, din care, spre surprinderea multora, lipsesc nume sonore, cum ar fi cel al lui Virgil Cadar, Dan Răscanu, dar și cele ale reprezentanților societății civile, cum ar fi Ionuț Crețu sau Ciprian Hordilă, care au devenit membri ai acestei alianțe tocmai pentru a aduce un suflu nou politicii locale. Multe dintre aceste persoane nici măcar nu au fost lăsate să voteze, considerându-se că aparțin altor organizații locale.

“A fost un pretext pe care actuala conducere a partidului l-a folosit pentru a-și menține, în continuare, puterea. Prin ce s-a întâmplat la aceste alegeri, președintele filialei județene a dat cu piciorul tuturor celor care nu îl adulează. Oamenii de certă valoare au fost înlăturați, pentru ca în Biroul Local să facă parte doar supușii săi”, a declarat un membru al partidului pentru sursa citată.

Acuzații de fraudă

USRPLUS se află în perioada în care în toate organizațiile din țară se aleg noi reprezentanți în perspectiva Congresului ce va avea loc în această toamnă. Surse politice susțin că, măcinat oricum de confruntarea dintre tabere, rivalitatea dintre PLUS și USR a crescut și mai mult, astfel că în mai multe filiale din țară s-au lansat acuzații de fraudă între parteneri. Cei de la PLUS acuză USR că încalcă regulile în timpul jocului și încearcă vicierea alegerilor în mai multe organizații din țară, lucru ținut ascuns și dezbătut intens doar pe grupurile restrânse ale formațiunii politice, mai susțin sursele citate.

Primul caz de acest fel, despre care și presa a relatat zilele trecute, este de cel la Brăila. Prefectul Nicuşor Ciocan a fost ales preşedinte, însă o mare parte din fosta tabără PLUS s-a arătat nemulţumită de rezultat, ba chiar a lansat acuzaţii despre fraudă. Liderul organizaţiei PLUS Brăila, medicul veterinar Mihai Isvoranu, a demisionat din funcţie. De cealaltă parte, atât Ciocan, cât şi preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, susţin că nu s-ar fi făcut nicio fraudă şi că lui Isvoranu i s-ar fi cerut demisia, tocmai din pricina informaţiilor ieşite în presă.

Sâmbătă şi duminică (12 şi 13 iunie) USR-iştii (atât cei din vechiul USR, cât şi cei din fostul PLUS) s-au întâlnit la Regal Ballroom din Brăila, pentru a participa la alegerile privind constituirea noului birou al filialei municipale a partidului. Nimic spectaculos până aici, însă faptul că prefectul Nicuşor Ciocan a fost ales preşedinte al municipalei USR Brăila a încins spiritele între cele două tabere, astfel că foştii membri PLUS au decis să facă acuzaţii publice în legătură cu faptul că alegerile nu s-ar fi desfăşurat tocmai corect, potrivit  obiectivbr.ro.

Mai precis, surse din cadrul PLUS Brăila au precizat că, deşi pe 16 aprilie fusese data finală până la care membrii proaspăt înrolaţi în partid puteau primi drept de vot la alegeri, lucrurile au stat oarecum diferit în privinţa transparenţei atunci când vine vorba despre modul în care a procedat PLUS şi cel în care a acţionat USR Brăila. Membrii PLUS susţin că şi-au prezentat baza de date, în format digital, cu cele 400 de persoane cu drept de vot pe care le aveau în gestiune, însă USR-iştii şi-ar fi păstrat documentele proprii, pe hârtie. Deşi cei de la PLUS ştiau că ar fi fost vorba de puţin peste 100 de membri cu drept de vot în tabăra USR, în ziua alegerilor s-a discutat despre aproape o mie de persoane. Bineînţeles, aceştia nu au participat în număr atât de mare, însă existau resurse suficiente cât să încline balanţa în data alegerilor, susţin cei de la PLUS. Suspiciunea membrilor din fosta tabără PLUS este că s-au făcut ”şmecherii”, astfel că toate persoanele respective au apărut cu drept de vot pe documentele USR-iştilor, încadrate aparent în termenul legal. Mai mult, potrivit acestor surse, la eveniment ar fi fost aduşi oameni cu microbuzul, iar printre membri se numărau şi persoane cel puţin dubioase, care nu mai fuseseră văzute în cadrul organizaţiei până atunci.

Cei de la PLUS s-au arătat complet deranjaţi şi de atitudinea liderului USR Brăila, Cătălin Stancu, preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Arhivelor Statului, care, prezent la eveniment, le-ar fi vorbit foarte agresiv, adresându-le injurii de genul ”zero barat”, ”nulităţi” şi cerându-le să părăsească incinta.

Rezultatul? Liderul fostului PLUS Brăila, medicul veterinar Mihai Isvoranu a demisionat, prefectul Nicuşor Ciocan rămâne preşedintele organizaţiei municipale a USR, iar restul membrilor din partidul lui Dacian Cioloş oscilează între a continua sau a-şi da demisia din noua structură.

Trebuie precizat că atât Ciocan cât şi Stancu au ţinut să precizeze că alegerile s-au desfăşurat cât se poate de legal şi au subliniat că Isvoranu nu a demisionat, ci i-a fost cerută demisia de la Centru. De asemenea, Stancu a adus o serie de acuzaţii privind faptul că o parte dintre membrii fostului PLUS ar fi încercat să influenţeze votul din weekend, motiv pentru care le-a cerut să părăsească incinta.

DETALII AICI: USRPLUS, alegeri cu scandal în filiale din țară. Cât de aprigă este rivalitatea dintre cele două tabere din partid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *