UPDATE Greva din educaţie, suspendată. Elevii vor da examenele conform programului

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 14:55

Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a putut da detalii, luni, cu privire la sursa banilor care vor fi alocaţi pentru majorările de salarii din sistemul de învăţământ. Budăi a afirmat că bugetul Ministerului Educaţiei va fi rectificat pentru a primi cele aproape trei miliarde de lei necesare creşterilor salariale cu care Guvernul a fost de acord după trei săptămâni de grevă a profesorilor. ”Să ajungem la rectificare şi veţi regăsi în rectificarea respectivă sursa banilor”, a adăugat ministrul.

Marius Budăi a fost întrebat, luni după-amiază, la finalul şedinţei de Guvern, de unde va lua Executivul bani pentru salariile majorate ale cadrelor didactice, el neputând să dea un răspuns în acest sens.

”S-a decis foarte clar că va fi suplimentat la rectificare bugetul Ministerului Educaţiei şi vor fi asigurate aceste sume. Să ajungem la rectificare şi veţi regăsi în rectificarea respectivă sursa banilor”, a afirmat Marius Budăi.

De asemenea, întrebat de unde a făcut Guvernul rost de bani, în condiţiile în care la începutul grevei oficialii Executivului explicau că nu sunt fonduri pentru majorările solicitate, Budăi a răspuns: ”Guvernul şi coaliţia politică a înţeles să rezolve această problemă, şi repet, pe asumare. Ne-am asumat să rezolvăm această problemă”.

”Dacă ne uităm pe parcursul discuţiilor cu sindicatele, cerinţele s-au schimbat de la o zi la alta, de la o oră la alta, de la o discuţie la alta. Au fost mult mai multe solicitări, reveniri la solicitări, renunţări la solicitări”, a afirmat ministrul Muncii, întrebat de ce în urmă cu trei săptămâni Guvernul susţinea că nu poate acorda majorări salariale de 25% în educaţie, lucru care se întâmplă acum.

Budăi a explicat că în tot acest timp s-au purtat discuţii şi cu sindicate din alte domenii de activitate şi că s-au făcut majorări succesive de venituri pentru diferite categorii de angajaţi.

”Au fost luate mai multe măsuri, repetat. Asta s-a întins, într-adevăr, pe aceste trei săptămâni, dar noi nu am discutat numai cu sindicatele din educaţie şi, repet: s-au modificat solicitările de la zi la alta. Am înţeles să ne asumăm, să rezolvăm etapizat acest lucru pentru că, de la etapă la etapă, s-au modificat solicitările”, a susţinut ministrul Muncii.

UPDATE 14:44

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat care este suma de bani pentru care profesorii au acceptat să renunțe la grevă. Salariile debutanților au fost majorate, iar pe viitor majorările salariale vor fi calculate raportat la salariul mediu brut pe care îl vor primi debutanții în sistem.

„S-au majorat grilele salariale cu suma de 1300 de  lei brut ceea ce reprezintă circa 25%. Au fost adăugate amendamentele sindicatelor referitoare la personalul didactic din biblioteci sau psihologi. S-a înțeles de coaliție această solicitare a cadrelor didactice, ca să fie clar principiul de viitor de la care se pleacă. Vom discuta despre Legea salarizării cu precizarea că salariu debutantului va porni de la salariul mediu.

Cred că aceste acte normative au arăta intenția guvernului de a rezolva problema”, a  spus Budăi.

UPDATE 13:26

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat luni, despre încetarea grevei din educaţie, că asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia. Ea a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţă două Ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de cadrele didactice, pentru a avea încredere că rolul lor este recunoscut.

Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia, în ultimele săptămâni, în ultimele luni dar aş spune eu şi o dovadă că importanţa educaţiei în societate este recunoscută din ce în ce mai mult”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţă două Ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de reprezentanţii cadrelor didactice, pentru a avea încredere că rolul lor este recunoscut atât prin legea salarizării unitare cât şi prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale educaţiei.

„Avem toate elementele de care avem nevoie, avem susţinerea societăţii, avem un pachet nou de legi care aduc reforme importante, avem o finanţare fără precedent care pe lângă investiţiile în infrastructură, care sunt extrem de importante, pune respectul pentru profesia didactică şi oamenii şcolii în centrul procesului de a creiona educaţia aşa cum au nevoie copiii ţării”, a spus ea.

Ministrul Educaţiei a spus că prima Ordonanţă de urgenţă se referă la creşterile salariale care pe medie sunt peste 25%.

„Este de remarcat că prin mecansimul pe care ordonanţa îl pune în practică vorbim despre creşteri procentuale mai mari pentru debutanţi, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem şi să fie motivaţi să se perfecţioneze şi să ducă mai departe generaţiile de elevi”, a explicat ea. Ligia Deca a mai arătat că o altă chestiune se referă la garanţiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului plecând de la minimul salariului mediu brut pe economie.

„Tot astăzi a fost adoptat un al doilea act normativ, Ordonanţa de urgenţă provind acordarea de prime pentru cariera didactică, pentru personalul didactic şi auxiliar dar şi pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesională, pentru personalul nedidactic. Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 de lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziţia cadrului didactic sau didactic auxiliar. Restul banilor, 70% în acest moment, pot fi folosiţi pentru cursuri de pregătire profesională, echipament IT, cărţi de specialitate şi alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învăţământ”, a anunţat Deca.

Ea a menţionat că prima se acordă într-o singură tranşă, în luna octombrie a acestui an şi sumele vor putea fi utilizate în anul 2023-2024. „Suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fiind fondurile europene”, a mai spus Ligia Deca. Ministrul a spus că prima de carieră profesională, acordată personalului nedidactic, este în valoare de 500 de lei pe an, va fi similar acordată în luna octombrie, de Ziua educaţiei, până în anul 2027.

„Sumele pot fi folosite, în cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli necesare în activitatea profesională”, a subliniat Ligia Deca. Ministrul a menţionat că bugetul măsurii de susţinere în această Ordonanţă de urgenţă cu primele a fost stabilit la peste 2,2 miliarde de lei, pe o perioadă de 5 ani.

„În acest moment, odată cu anunţarea suspendării mişcării de protest, cadrele didactice se întorc în şcoli şi procesele educaţionale revin la normal, urmând ca aşa cum am anunţat ieri să urmeze toate etapele fireşti, încheierea situaţiei şcolare, evaluarea naţională care începe cu probele scrise de luni, 19 iunie şi apoi probele scrise de la Bacalaureat, cu echivalarea probelor de competenţe cu mediile din cursul liceului”, a mai spus ea.

UPDATE ORA 11:50

Sindicatele din educaţie au anunţat luni că greva generală declanşată în 22 mai se suspendă. Sindicaliştii au precizat, însă, că dacă în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă privind salariile din învăţământ, greva va fi reluată.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizaţiilor sindicale afiliate, în cadrul şedinţelor Colegiilor liderilor celor două federaţii, au luat decizia suspendării grevei generale”, anunţă sindicaliştii.

Ei condiţionează suspendarea protestului de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, prin articol distinct:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

–   acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

”În situaţia în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă, greva va fi reluată”, avertizează sindicatele.

UPDATE ORA 11:40

Guvernul se reuneşte, luni, de la ora 11.30, într-o şedinţă în care pe ordinea de zi se află mai multe proiecte dar şi Ordonanţa privind majorărille salariale din educaţie, dar care se află doar în analiză. Executivul aşteaptă un răspuns din partea sindicatelor privind acceptarea sau nu a ultimei oferte, iar decizia acestora trebuia să vină la ora 10.00. Sindicatele nu au transmis până la această oră niciun răspuns. Premierul Nicolae Ciucă era aşteptat să îşi anunţe azi depunerea mandatului, pentru declanşarea rocadei premierilor şi preluarea şefiei Executivului de către liderul PSD Marcel Ciolacu.

Guvernul aştepta luni, până la ora 10.00, un răspuns din partea sindicatelor din învăţământ privind încetarea sau nu a conflictului de muncă, însă acesta nu a venit încă, scrie news.ro.

În acest context, pe agenda şedinţei de Guvern se află doar o analiză referitoare la PROIECTUL DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat şi o analiză referitoare la PROIECTUL DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar precum şi primă de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat suportate din fonduri externe nerambursabile.

Premierul Nicolae Ciucă este aşteptat să îşi depună luni mandatul, într-o şedinţă de Guvern, ceea ce echivalează cu demisia întregului Executiv. În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare, o premieră în politica din România. Astfel, funcţia de premier ar urma să ajungă la preşedintele PSD Marcel Ciolacu, în urma nominalizării sale de către preşedintele Klaus Iohannis.

Partidele din coaliţie nu s-au înţeles deocamdată asupra formulei noului Executiv şi nu se ştie nici dacă UDMR va rămâne în actuala formulă guvernamentală, în condiţiile în care nu renunţă la portofoliului Dezvoltării.

UPDATE ORA 10:35

Şedinţa de guvern care trebuia să înceapă la ora 11:00 a fost amânată cu cel puţin o jumătate de oră. Decizia a fost luată pentru că sindicaliştii din Educaţie nu s-au decis încă în ceea ce priveşte continuarea grevei sau acceptarea propunerilor Guvernului.

Ştire iniţială

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat că vor da un răspuns până azi, la ora 10:00, cu privire la proiectul de ordonanţă referitor la salarizarea personalului din învăţământ, lansat duminică în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a spus duminică seara, la Digi24, că discuțiile dintre guvern și sindicatele din învățământ au „avansat puțin”, dar nu știe dacă anul școlar va fi prelungit, și nici dacă profesorii vor înceta greva luni.

Ce propunere face Guvernul

Proiectul de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie. De asemenea, cu aceeaşi sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.

În ceea ce priveşte salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie. Majorările salariale vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Impactul asupra bugetului de stat, în anul curent, va fi de – 2.705.505 lei. Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: