Skip to content
Societate

Continuă scandalul de la Poșta Română: ce schimbări ar vrea să impună Valentin Ștefan, noul șef al companiei

facebook

”Divide et impera” pare să fie deviza noului șef al Poștei Române, liberalul Valentin Ștefan, din echipa de susținători ai premierului Florin Cîțu, în relația cu proprii angajați.

Zvonurile referitoare la o reformare forțată au apărut în spațiul public de câteva zile. Surse din companie afirmă că reformarea a fost gândită de echipa de consilieri a directorului general, care a pornit un adevărat război cu angajații din Administrația Centrală, publicând pe pagina de Facebook îndemnuri provocatoare prin care îi ia martori pe toți ceilalți angajați din Companie.

Citiți și: Un nou scandal zguduie Poșta Română: Cum s-ar fi pus la cale concedierea a 500 de angajați

Primul mesaj oficial a fost în 16 septembrie, publicat, târziu în noapte:

”Pentru toți angajații Poștei Române: Poșta Română a fost prea mult timp dominată de interese obscure și interese politice meschine.”

Următorul a venit a doua zi : ”NU NE LĂSĂM MANIPULAȚI DE DEZINFORMĂRI
Epoca în care în Poșta Română se făcea politică a apus. Birocrații și personalul de conducere din Poșta Română trebuie să se reformeze; nu accept jumătăți de măsură, bârfe, zvonuri sau politică. Am semnat decizia pentru retragerea mașinilor pentru personalul de conducere. Decizia produce efect imediat, șefii nu mai au mașină și șofer la scară.
REDUCERE CHELTUIELI
Mașinile administrației centrale consumă lunar echivalentul costului cu salariile a 20 de postași. La aceasta se adaugă cheltuieli cu asigurarea RCA, reviziile tehnice periodice și alte costuri lunare. Voi direcționa sumele acestea către investiții care să crească calitatea serviciilor pentru clienții noștri și veniturile diriginților, postașilor, agenților curieri și celorlalți colegi care trudesc zilnic în oficiile poștale și în structurile operative, indiferent de dificultățile pe care le întâmpină.
PROTECȚIA MEDIULUI
Cu atât mai mult astăzi, de Ziua Verde a Poștei, nu trebuie să uităm de amprenta pe care o lăsăm asupra mediului. Prin această primă măsură, se vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu mai mult de 20 tone pe lună.”

Afirmații grave, care pentru necunoscători pot fi punctul de pornire al unei divizări periculoase și fără precedent într-o companie de stat, cum este Poșta Română, sau privată, între cei aproximativ 24.000 de angajați ai Poștei, care până de curând poza într-o mare și unită familie.

Nu este foarte clar care este miza pentru care Valentin Ștefan a apelat la aceste informări. Însă, graba cu care presează pentru implementarea unei noi organigrame, în care desființează direcții întregi fără să se consulte cu directorii din companie și propune concedierea a cca. 500 de angajați din aproximativ 780 și insistențele cu care vrea impunerea unei săptămâni de lucru reduse pentru personalul TESA din Administrația Centrală, căutând să ia și binecuvântarea Sindicatului, par să fie cruciale pentru viitorul politic și managerial al lui Ștefan, viitor care se va decide imediat după congresul PNL din 25 septembrie.

Sursele din companie au afirmat că Valentin Ștefan vrea să modifice regimul de lucru în administrația centrală și să impună ”săptămâna redusă de lucru (ZLN) la nivelul personalului de conducere și funcțional din cadrul C.N. Poșta Română S.A.” Ca să aibă acoperire a solicitat și concursul lui Matei Brătianu, președintele SLPR

Se pare că nu a găsit în liderul de sindicat partenerul pe care îl căuta în războiul lui, pentru că acesta, în răspunsul către directorul general, a acuzat managementul de o incompetentă gestionare a resursei umane și implicit a cheltuielilor de natură salarială, prin faptul că în perioada 2019-2021 au fost angajate peste 250 de persoane, din categoria personal funcțional și de conducere, fiecare cu un salariu lunar de peste 5.000-6.000 de lei, angajare dispusă direct de către managementul CNPR, nu în urma vreunei solicitări a SLPR.

Liderul de sindicat nu a făcut jocul lui Ștefan, considerând că nu este nici echitabil, nici moral ”ca pentru erori, făcute cu intenție sau nu, de către managementul CNPR, decontarea să se facă prin angajații companiei, care de-a lungul timpului au muncit și au asigurat un echilibru în mersul Poștei Române, într-o perioadă în care s-au succedat la conducere zeci de echipe manageriale, care au avut tot atâtea declarații de intenție privind dezvoltarea companiei. (…) Realizarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli al CNPR, aprobat pentru anul 2021, asigura echilibrul între venituri și cheltuieli, astfel încât să nu fie necesare măsuri de tipul celei pe care intenționați să o dispuneți (n.r. săptămâna redusă de lucru), iar urmărirea lunară a veniturilor și cheltuielilor asumate prin buget este o atribuție a managementului CNPR, nu una a SLPR. (….) Consultarea sindicatului în cazul impunerii de către directorul general a ZLN, este una pur formală, deoarece Codul Muncii prevede dreptul directorului general de a impune ZLN indiferent de soliditatea argumentelor prezentate de sindicat pentru respingerea acestei măsuri”, precizează Matei Brătianu în adresa sa.

De altfel, în mesajul transmis pe mail tuturor angajaților, Valentin Ștefan confirmă că Sindicatul nu este dispus să fie parte a luptelor personale și de partid ale lui Ștefan: ”Am iniţiat, în acest sens, întâlniri de lucru cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), în calitate de partener de dialog social şi sindicat reprezentativ, în cadrul cărora am comunicat situația financiară prezentă și soluțiile la aceasta, iar ulterior dialogul s-a oprit”.

Primele întrebări care se pot pune pentru a clarifica criza din Poșta Română ar fi: de ce un director general provizoriu, al cărui mandat se termină în câteva săptămâni, dorește să impună o reformare radicală, care poate nu va fi și viziunea unui manager ales prin concurs în baza OUG 109/2011? Are domnul Valentin Ștefan promisiuni ferme că va fi câștigătorul concursului de desemnare a directorului general al Poștei Române organizat în baza OUG 109/2011?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *