Skip to content
Societate

Conţinutul apelor menajere deversate în Marea Neagră, în zona Cazinoului, au depăşit limitele normale de mediu

playtech.ro

Valorile indicatorilor analizaţi depăşesc valorile limită prevăzute în Normativul privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi orăşeneşti la evacuarea în receptorii naturali, scrie adevarul.ro.

Din cauza unei avarii la reţeaua de canalizare a municipiului Constanţa, RAJA SA a deversat timp de 5 zile ape menajere uzate direct în Marea Neagră, în apropierea Cazinoului.

În tot acesti timp, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADAL) aprelevat probe din conducta de siguranţă şi la 100 de metri de locul deversării.

Astfel că analizând rezultatele probei de apă prelevată din conducta de siguranţă  de la SP Poarta 3 – RAJA SA Constanţa, indicatorii de calitate ne confirmă deversarea în Marea Neagră, zona Poarta 1, a unei ape uzate de tip menajer. Valorile indicatorilor analizaţi depăşesc valorile limită prevăzute în Normativul privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi orăşeneşti la evacuarea în receptorii naturali, evidenţiind că apa evacută este apă uzată de tip menajer”, transmite ABADL.

Celelalte probe, prelevate la 100 de metri de Cazinou, în Marea Neagră, arată, spun cei de la Administraţia Bazinală  „modificări nesemnificative ale acesteia, din cauza deversării provenite de la SP Poarta 3.”

„În aceste condiţii, A.B.A.D.L. va percepe penalităţi conform legislaţiei specifice gospodăririi apelor pentru cantităţile de substanţe evacuate în Marea Neagră, peste limitele admise de normativele în vigoare. Pentru a evita şi preveni astfel de incidente, într-o zonă de promenadă frecventată de localnici şi turişti, dar şi într-o  zonă în care au loc activităţi economice, turistice şi culturale, scufundări de agrement, am solicitat societăţii RAJA să găsească o soluţie pentru a nu mai deversa apa menajeră în Marea Negră, în cazul unor avarii”, spune directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan Bola.

Rezultate probe SP Poarta 3 – sursa ABADL Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral recomandă societăţii RAJA găsirea unei soluţii de tip by-pass a conductei de siguranţă cu evacuare la Poarta 1 în Marea Neagră – zona Cazino, astfel încât în cazul unor evenimente similare apa menajeră evacuată să nu mai ajungă în Marea Neagră, ci în altă staţie de pompare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *