Skip to content
Europa

Contra-propunere la planul franco-german de 500 de miliarde de euro: 4 țări vor ca relansarea UE să se bazeze pe împrumuturi, nu pe granturi

Council of the European Union

Austria, Danemarca, Olanda și Suedia vor veni cu o contra-propunere la planul franco-german de 500 de miliarde de euro, care ar permite acordarea de granturi pentru țările cele mai afectate de criza pandemică provocată de coronavirus, a declarat marți cancelarul austriac Sebastian Kurz, într-o reacție la propunerile președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Angela Merkel.

“Suntem sceptici. Poziția noastră este limpede: dorim să arătăm solidaritate cu țările care au fost lovite cel mai grav de această criză, dar considerăm că împrumuturile sunt opțiunea corectă, nu granturile”, a spus Kurz, citat de Politico Europe.

Cele patru state, denumite în limbajul birocratic bruxelles drept cele “patru țări frugale”, s-au remarcat și în cursul ultimelor negocieri eșuate dinaintea izbucnirii aceste pandemii. Liderii statelor membre nu au găsit un numitor comun în timpul tratativelor de la Consiliul European din 20 februarie, dedicat Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, îndeosebi și din cauza împotrivirilor din partea Austriei, Danemarcei, Olandei și Suediei, care susțineau contribuții mai mici de 1,11% din Venitul Național Brut al fiecărui stat membru.

Afirmațiile lui Kurz au fost urmate și de o poziție similară a ministrului de finanțe din cabinetul său, Gernot Blümel declarând pentru Politico Europe că Austria nu poate susține ideea ca “UE să se împrumute de pe piețele de capital pentru a finanța granturi ce nu pot fi recuperate”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de relansare pentru Uniunea Europeană de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic provocat de noul coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică.

Conform propunerii celor doi, banii ar urma să fie adunaţi în numele Uniunii Europene de pe pieţele de capital şi să se îndrepte către ţările cele mai afectate de criză în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027. De asemenea, propunerea Merkel-Macron sugerează acordarea autorității Comisiei Europene pentru a împrumuta bani în numele UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, “s-a bucurat de propunerea constructivă a Franţei şi Germaniei” pentru relansarea economiei europene după criza coronavirusului, mai ales că aceasta trebuie să prezinte pe 27 mai o propunere revizuită pentru Cadru Financiar Multianual și o propunere pentru un fond de redresare economică, după cum a fost mandatată de șefii de stat sau de guvern din Uniune la 23 aprilie, potrivit caleaeuropeana.ro.

Ursula von der Leyen a spus luna că bugetul european va fi “nava-mamă” a relansării economice, iar la sesiunea plenară din 13-15 mai, șefa executivului european a anunțat că relansarea economică a Uniunii Europene va fi posibilă prin pachet format din bugetul european și un instrument de redresare finanțat printr-o marjă de manevră foarte mare care va fixa suma maximă de bani pe care Comisia Europeană o poate împrumuta de pe piețele de capital cu garanția statelor membre. Ulterior, Parlamentul European a votat o rezoluție politică solicitând Comisiei Europene un pachet masiv de redresare economică, anume un fond european de relansare ca parte a unui pachet global menit să ofere un impuls pentru investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *