Contractul cu viitorul premier: anunțul senin al lui Geoană că nu va respecta Constituția și nici votul cetățenilor

Sursa foto: Mircea Geoană

Mircea Geoană își continuă lungul șir de gafe început din prima zi a lansării oficiale a candidaturii. Acesta a declarat recent, într-o emisiune, că va numi viitorul premier pe bază de contract, dacă va fi președinte, practică care nu este stipulată în Constituție. Deși moderatorul l-a contrazis imediat pe prezidențiabil, acesta a continuat să-și susțină ideea. Mai mult, rectorul SNSPA a explicat tot în spațiul public că o astfel de intenție a lui Geoană nu ar respecta în primul rând votul cetățenilor care aleg listele parlamentare. Parlamentul este suveran în decizia de numire a prim-ministrului, prin vot în plen.

De la lansarea candidaturii pentru alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a făcut gafă după gafă, unele au stârnit consternarea publicului, precum momentul în care i-a urat sănătate Regelui Mihai, trecut în neființă de 7 ani. Acum, prezidențiabilul face declarații care constituie abateri grave de la Constituția țării. Acesta dorește introducerea controlului guvernamental printr-un contract cu Executivul. Pe lângă faptul că nu este o practică prevăzută în legea fundamentală a țării, afirmațiile sale denotă și faptul că nu va respecta votul cetățenilor de la parlamentare, întrucât aleșii parlamentari sunt suverani în numirea premierului țării.

Geoană a primit lecții despre Constituție, în direct

Mircea Geoană a susținut, într-o intervenție la Digi24, că ar vrea să numească viitorul premier pe bază de contract, dacă va ajunge președinte. Acesta a făcut o serie de afirmații confuze cu privire la atribuțiile unui președinte, care ridică semne de întrebare cu privire la cunoașterea atribuțiilor prezidențiale sau la dorința acestuia de a respecta Constituția și votul cetățenilor.

Ceea ce pare sa omită Mircea Geoană este faptul că, conform Constituției, președintele are doar un rol formal în acest proces, iar votul parlamentului este suveran în privința alegerii premierului.

„Va fi o discuție (…) cu cei care sunt potențialii candidați să ajungă prim-miniștri, să formeze o majoritate, cu care voi semna în mod explicit un contract de guvernare pe baza angajamentelor mele, pentru că și eu merg în fața românilor cu o propunere”, a spus Mircea Geoană.

Claudiu Pândaru:Președintele totuși nu e executiv, să nu uităm, deși foarte mulți candidați se comportă și lansează programe politice de parcă ar fi șefi de Guvern.”

Mircea Geoană: „Președintele face parte din puterea executivă a statului român, iar primul-ministru și guvernul au atribuții executive, dar președintele face parte din sistemul executiv.”

CP: „Nu poate nimic în operă dacă majoritatea parlamentară sau guvernul se opun, am mai văzut astfel de situații.”

Rectorul SNSPA, critici dure la afirmațiile lui Mircea Geoană

Despre derapajul lui Mircea Geoană a vorbit în spațiul public și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, care a afirmat că adevărata gafă din lungul șir de exprimări nefericite ale lui Mircea Geoană din ultima vreme este cea referitoare la încălcarea constituției.

„Recomand oricărui candidat la prezidențiale sau chiar candidat pentru o funcție politică să citească Constituția. (…) Nu m-aș lega de gafa cu „să-i dea Dumnezeu sănătate” (n.r. Regelui Mihai). Gafa pe care a făcut-o este legată de afirmația că prim-ministrul ar trebui numit pe bază de contract. În ce țară vrea să fie președinte domnul Geoană? În România, Constituția ne spune cum se numește prim-ministrul. Ce contract? Contractul reprezintă o componentă juridică, și da, există un contract între prim-ministrul care urmează să fie votat și cetățeni, prin intermediul Parlamentului. Știți că, dacă Parlamentul votează, președintele nu mai poate spune „a, nu, stai, că m-am răzgândit”, a explicat Remus Pricopie, în direct la Puterea Știrilor.

Mircea Geoană încalcă inclusiv votul cetățenilor, nu doar Constituția

Declarațiile lui Mircea Geoană sunt de natură să încalce evident votul și voința cetățenilor. Parlamentul este ales prin votul cetățenilor, iar Parlamentul este suveran în numirea premierului, lucru explicat și de rectorul SNSPA.

„Deci, mai întâi președintele desemnează o persoană, nu după bunul plac, ci după consultarea cu partidele care formează Parlamentul, identificând o majoritate posibilă. Atâta timp cât niciun partid nu are 50% plus unu din voturile în Parlament, președintele desemnează o persoană. Din acel moment, președintele nu mai face nimic altceva decât să ia act de votul Parlamentului, care poate fi pentru sau împotrivă. Asta este gafa de ieri a domnului Geoană. Sigur că domnul Geoană cunoaște Constituția, dar se pare că, din dorința de a fi diferit sau de a apărea altfel, scrie sau inventează. Pe lângă Constituție, nu există așa ceva”, a mai adăugat Pricopie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: