Skip to content
Opinii & Analize

Contre între Germania și Italia pentru banii din MES. Recovery Fund, blocat

" "

În urmă cu câteva săptămâni, mulți politicieni români vorbeau despre marele plan Recovery Fund de 750 de miliarde de Euro și deja spunea că România „va primi” 33 de miliarde. Acest plan este foarte, foarte departe și o afirmă chiar Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Știm că un acord între Germania și Franța nu este un acord al Europei”, a spus Merkel referitor la Recovery Fund. Dar așa cum s-a scris și în presa internațională, țările care se opun Recovery Fund sunt sateliții Germaniei în Europa: Austria, Olanda, Suedia și Danemarca.

" "

Olanda nu este dispusă să ajute alte țări, dar facem dumping fiscal, fiind ea însăși un paradis fiscal în interiorul Uniunii Europene. Olanda fiind și unul dintre statele care se opun vehement intrării României în spațiul Schengen, deși an de an îndeplinim toate criteriile.

După ce a reușit să blocheze Recovery Fund cu acești sateliți, Germania pune presiune pe Italia să accepte banii din MES, iar în acest scop, Merkel este ajutată de Emmanuel Macron, președintele Franței, care acasă la el pierde în fiecare zi voturi și pare că nimeni nu-l mai vrea la conducerea țării.

Angela Merkel a declarat, în urmă cu câteva zile: „MES trebuie folosit, nu l-am creat pentru a nu fi folosit. E un instrument care poate fi folosit de toți”. De ce are Angela Merkel o problemă cu Italia? Pentru că Guvernul de la Roma este cel care a blocat MES-ul și a încurajat alte state să nu-l folosească, pentru a forța Uniunea Europeană să vină cu un instrument nou care să nu crească datoria publică a țărilor. Italia spera la eurobond-uri, dar s-a ales cu Recovery Fund, care e totuși un câștig față de MES.

MES este un împrumut care va crește datoria publică a Italiei și banii vor putea fi folosiți doar pentru sistemul de sănătate, nu rezolvă problemele economice. Dacă va crește datoria publică, va urma să-i scadă iarăși rating-ul de țară, se va împrumuta mai scump, scade puterea de cumpărare, va trebui să respecte deficitul bugetar (într-o perioadă în care trebuie să cheltuie) și într-un final, Italia se va trezi cu creditorii internaționali pe cap, mai exact cu Troika. Cum o dai cu MES, tot la Troika ajungi, iar Grecia o știe cel mai bine.

Totuși, premierul italian Giuseppe Conte nu s-a lăsat până acum intimidat de Angela Merkel. Dacă anul trecut părea un lider slab și timid, Conte a arătat abilități de adevărat lider. „În legătură cu MES nu s-a schimbat nimic. Respect opiniile Angelei Merkel, dar eu fac conturile Italiei, cu ministrul Roberto Gualtieri și ceilalți ministri”, a transmis clar și dur Conte după declarația cancelarului german. Foarte important de precizat, dacă astăzi există un Recovery Fund există pentru că Italia a insistat încă de la început să avem un instrument financiar nou, adaptat acestei pandemii. Altfel, după cum se poate observa, Germania tot insistă cu MES.

Yanis Varoufakis, fostul ministru de Finanțe al Greciei în perioada în care grecii au fost distruși de creditorii internaționali, dar și unul dintre cei mai apreciați economiști internaționali, a avertizat Italia că se poate salva doar dacă BCE va emite eurobond-uri pe 30 de ani. „Altfel, peste un an Bruxellesul va fi pregătit să ceară politici de austeritate, cum a făcut cu noi în Grecia”, a explicat Varoufakis.

De asemenea, fostul ministru de Finanțe din Grecia mai face și alte două propuneri pentru a depăși această criză economică: „un plan de investiții gestionat de BEI, cu un Green Deal de 500 de miliarde pe an; și helicopter money pentru cetățeni cum a făcut Trump”.

Viitorul Uniunii Europene rămâne în continuare incert, chiar dacă avem un acord istoric, acesta pare să nu fie pus în aplicare, sau cel puțin nu anul acesta. Italia luptă pentru o schimbare a Uniunii Europene, în timp ce Franța și Germania insistă cu instrumente vechi care s-au dovedit fatale în Grecia, spre exemplu, MES.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *