Skip to content
Politică

Contre între MAE de la Bucureşti şi Putin pe tema scutului antirachetă

" "

Contre între Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti şi Vladimir Putin (preşedintele Rusiei) pe tema scutului antirachetă.

Amintim că, vineri, într-o conferinţă de presă de la Atena, Putin a lansat un avertisment dur la adresa României și a Poloniei, care s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor rusești, în contextul în care găzduiesc elemente ale scutului anti-rachetă american, considerat de Rusia o amenințare la adresa securității ei.

" "

Sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis, într-un comunicat primit de PSnews.ro, că „îşi exprimă surprinderea cu privire la poziţia exprimată în 27 aprilie 2016, la Atena, de preşedintele Federaţiei Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România”.

„Această pozitie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale. Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat. 

Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă.

În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională”, mai arată MAE în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *