Skip to content
Politică

Controale de proporții în Portul Constanța. Este halucinant ce au găsit

Inspectorii Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor au avut parte de surprize în prima zi de controale în Portul Constanța.

Astfel, inspectorii au găsit camere înghesuite, alimente mucegăite și marinari care se plâng de salariile mici. Anul trecut, trei nave cu marinari români au fost abandonate în străinătate pentru că armatorii nu au mai plătit salariile şi nu le-au mai dat bani pentru motorină şi hrană.

Una dintre navele verificate este construită în anii ’70 şi navighează sub pavilion Sierra Leone. Are la bord 25 de marinari care trăiesc în condiţii foarte grele, în camere minuscule, iar potrivit inspectorilor, armatorul oferă salarii de trei ori mai mici decât obligă legile maritime.

„E bine. Salariile? Salarii… un marinar 500 (n.r. dolari) şi nostrom (n.r. şeful de echipaj) 700 şi ofiţer 1.600”, spune Abdul Ahmed, căpitan.

„S-au constatat salarii foarte, foarte mici: 300 de dolari pentru cadeţi care lucrau ca şi un marinar, tot atât de multe ore. Nu aveau nicio diferenţă între ei timonierii faţă de cadeţi”, spune Adrian Mihălcioiu, reprezentant ITF România, potrivit b1.ro.

În primele trei luni ale acestui an, 240 de nave au trecut prin Portul Constanţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *