Skip to content
Politică

Controale fiscale la bănci. Isărescu s-a trezit în ceasul al XII-lea

meritocratia.ro

Citiți în cele ce urmează despre cum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a trezit în ceasul al doisprezecelea când a venit vorba despre controale fiscale la bănci.

Banca Naţională a României va sprijini acţiunile de control fiscal declanşate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) asupra unor bănci care nu şi-au plătit impozitul pe profit, a declarat vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, citat de Mediafax. Trebuie să precizăm că, deși BNR are rol de supraveghetor al sectorului bancar din România, instituția nu a adus până acum în discuție situația impozitelor pe profit plătite de bănci.

„Ministerul Finanţelor a făcut o constatare corectă, bilanţurile băncilor sunt publice. Constatarea că în ultimii ani unele bănci nu au făcut profit este corectă. Dar faptul că nu au plătit impozit pe profit este o formulare care ar trebui făcută cu atenţie – nu au făcut profit, deci nu au plătit impozit pe profit. De ce nu au făcut profit, Banca Naţională va sprijini Ministerul Finanţelor în eforturile sale de a determina dacă raportările contabile şi baza fiscală sunt corecte”, a afirmat guvernatorul, adăugând că „este datoria noastră legală să raportăm organelor în drept”.

Pe de altă parte, Mugur Isărescu a ținut să sublinieze că „BNR nu are mandat să întreprindă controale fiscale; una e să constaţi, alta e să determini dacă unele operaţiuni au fost făcute la marginea sau în afara legii”.

În schimb, Isărescu a spus că „bankingul este un business complicat – nu e deloc uşor să obţii şi profit şi să asiguri în permanenţă lichiditate disponibilă, pentru că oamenii au dreptul să-şi retragă banii când vor ei, nu când vrea bancherul”.

De asemenea, șeful BNR a atras atenţia „să nu se facă vreo confuzie între nerealizarea de profit, pierderea anuală şi calitatea capitalului. Băncile, chiar dacă ies pe pierdere, au capitaluri pozitive, în condiţiile în care România are 300.000 de firme care ies mereu pe pierdere şi au capitaluri negative”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *