Skip to content
Politică

Controale pe mai multe fronturi: DNA și Inspecția Judiciară verifică activitatea procurorilor din înregistrări

huff.ro

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a dispus realizarea unui control la Serviciul Teritorial Oradea vizând activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurorii de acolo în cauzele menţionate înregistrările făcute publice. De asemenea, a fost sesizată Inspecţia Judiciară pentru a verifica posibile abateri disciplinare ale procurorilor DNA Oradea.

Procurorul şef adjunct, care exercită atribuţiile procurorului şef al DNA,  Nistor Călin, a dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Oradea, având ca obiect activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurorii din cadrul acestei unităţi de Parchet în cauzele despre care se face vorbire în înregistrările apărute în spaţiul public„, se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

Decizia a fost luată în temeiul prevederilor art. 65 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, ale art. 7 lit. s) din Regulamentul de ordine interioară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 1643/C/2015 şi ale dispoziţiilor art. 3 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, coroborate cu dispoziţiile art. 85 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, precizează sursa citată.

Precizăm că, după finalizarea acestei activităţi, se vor dispune măsuri în funcţie rezultatele cuprinse în raportul de control ce se va întocmi cu această ocazie. Totodată, a fost sesizată şi Inspecţia Judiciară din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârşite de procurorii din cadrul Serviciul teritorial Oradea„, mai arată DNA.

Cinci procurori de la DNA Oradea au fost audiaţi, miercuri, ca martori, la Parchetul General, de Secţia de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi, în dosarul deschis după apariţia presupuselor înregistrări de la unitatea de parchet, informează news.ro

Sâmbătă, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a transmis precizări după înregistrările apărute în spaţiul public privind o presupusă discuţie purtată între procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, în luna ianuarie 2018.

Conducerea instituţiei a precizat că, în cursul anului 2018, procurorul şef adjunct, care coordonează subunitatea de la Oradea, a efectuat două controale (în martie şi decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul-şef al acestui Serviciu, fiind delegat un alt magistrat în această funcţie de conducere, începând cu data de 1 aprilie 2018.

De asemenea, din dispoziţia conducerii DNA au fost preluate la Structura Centrală două cauze care vizau magistraţi şi în care ulterior s-a dispus soluţia clasării. În cursul aceluiaşi an, Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reţinând deficienţe manageriale în sarcina celor doi procurori şefi care au îndeplinit funcţii de şefi în ultimii ani. În acelaşi raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură şi instanţele de judecată”, se mai arăta în documentul transmis de DNA.

 

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *