Controalele din căminele de minori. Ministrul Familiei: „Ne confruntăm cu o problemă!”

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Invitată în studioul Puterea Știrilor, Natalia Intotero, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, susține că are o problemă de personal în ministerul pe care îl conduce, în zona de Corp Control. „La Ministerul Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse, de exemplu pe direcția de Control Control integritate anticorupție avem 14 locuri vacante, inclusiv funcțiile de conducere și doar două persoane pe post”, a declarat Natalia Intotero, în studioul Puterea Știrilor.

De asemenea, potrivit ministrului, deși are drept de control, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nu poate schimba managementul din căminele de minori.

„Din păcate, noi avem doar rol de coordonare a activității din căminele de minori din țară, deci nu avem puterea de a sancționa. Aceste instituții se află în subordinea Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului din fiecare județ. Practic, Consiliul Județean al fiecărui județ, prin consilierii județeni, în frunte cu conducerea – președinte, vicepreședinți – au această putere de decizie. Să știți că noi facem verificări, dar aici ne confruntăm cu o problemă: lipsa personalului. La Ministerul Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse, de exemplu pe direcția de Control Control integritate anticorupție avem 14 locuri vacante, inclusiv funcțiile de conducere și doar două persoane pe post. Cu două persoane, sperăm noi să nu fie multe cazuri, e dificil în momentul în care explodează mai multe cazuri în țară să acoperi.

La fel și la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului, care este în subordinea noastră. Avem doar rol doar de coordonare, de susținere prin cursuri de formare de legislație, inclusiv de a culege informații din cadrul fiecărei direcții vizavi de necesitatea de personal, asistență socială, psihologi”, a declarat Natalia Intotero, la Puterea Știrilor.

Chiar și așa, Ministerul Familiei va fi și el afectat de pachetul de măsuri fiscale care se discută acum în Guvern, susține ministrul Natalia Intotero.

„La Ministerul de Familie ar trebui ca locurile care acum sunt vacante să fie ocupate, iar pentru a fi ocupate trebuie realizat concurs. Așteptăm acea deblocare de ordonanță și sperăm să nu se taie toate posturile vacante.

Categoric că va fi afectat și Ministerul Familiei de acest pachet de măsuri fiscale având în vedere că nu s-a reușit scoaterea acestor posturi la concurs până să apară ordonanța care bloca în primul rând angajările și demararea acestor examene pentru a putea cumva recruta specialiști din afara sistemului bugetar de stat. I-am prezentat, categoric, această situație și premierului Marcel Ciolacu și sunt convinsă că se vor găsi soluții. Este un domeniu foarte important pentru premier și în egală măsură dânsul este un om sensibil, chiar dacă poate mulți cetățeni spun că nu îl cunosc. O să aibă această posibilitate să îl cunoască cu timpul și vă asigur că a fost și este sensibilizat de fiecare cetățean care se află în suferință.

Acest minister s-a înființat în ianuarie 2022, atunci s-a demarat ordonanța de urgență în care se specifica de acest minister. După acea ordonanță de urgență a trebuit să se facă o hotărâre de guvern. Acea hotărâre de guvern a trecut undeva spre finele anului, cu tot cu posturi, cu absolut tot ce ținea de organizarea acestui minister. A venit perioada în care a trebuit să se realizeze bugetul. Angajații ministerului au început să fie recrutați din zona de stat, de la alte instituții și nu aveau un sediu. A fost un demers destul de dificil să se identifice un sediu unde să funcționeze angajații, am înțeles că undeva din aprilie funcționează în acest sediu. Deci practic până în aprilie n-au avut posibilitatea să se cunoască, lucrau din diferite instituții. Cu toate acestea, au început să demareze proiecte”, a mai declarat ministrul Familiei, Natalia Intotero.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: