Skip to content
Politică

Controversa Pilonului II. Lucian Isar agită apele: Guvernarea PSD va urma modelul Firea EXCLUSIV

epochtimes-romania.com

Lucian Isar – fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri în cabinetul USL – a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat un avertisment sumbru privind planurile actualei guvernări PSD-ALDE legate de Pilonul II de pensii.

Concret, analistul economic a apreciat că până la urmă oamenii Vioricăi Dăncilă vor merge până la capăt cu scenariul contribuției opționale la Pilonul II, după modelul Ungariei. Mai mult: ex-ministrul a luat în calcul ipoteza în care Guvernul va urma modelul celor 22 de companii create de către Gabriela Firea la nivelul Primăriei București și va înființa o societate care să administreze pensiile.

„Românii ar trebui să fie foarte îngrijorați. Până la urmă, se va introduce o modificare în legislație, care va avea o componentă de opționalitate – în sensul în care românii participanți la Pilonul II vor avea de optat între mai multe versiuni. Probabil că încă există un brainstorming la nivelul consultanților PSD: n-au agreat ce opțiuni le vor fi oferite românilor, dar vor miza foarte mult – așa cum s-a întâmplat în Ungaria – pe educația financiară subțire a participanților la Pilonul II. Gândiți-vă că în Ungaria au rămas după reformă doar vreo 100.000 de cotizanți la ambele tipuri de forme! Prin urmare, cred că același lucru se va întâmpla și în România. Nivelul general de educație financiară în România este mai scăzut decât în Ungaria. Probabil că forța de manipulare a actuali coaliții de guvernare este mai mare decât majoritatea din Ungaria. În consecință, mă aștept să rămână foarte puțini cotizanți la Pilonul II.

Prin urmare, mulți dintre participanți se vor retrage (de la Pilonul II – n.r.) și, după modelul doamnei Firea, guvernarea PSD va veni cu un administrator alternativ de pensii, deținut tot de ei, care va prelua portofoliile celor care vor decide să iasă din piață. Mă refer la acele companii-minune înființate de către autoritatea publică locală (din București – n.r.) doar pentru a da salarii la acei potențiali votanți în alegerile din 2020, a declarat Isar.

În ceea ce privește îngrijorarea președintelui Klaus Iohannis legată de absorbția fondurilor europene, Lucian Isar a afirmat că blocajul ar fi cauzat de antagonismul dintre dorința de sifonare a banilor de la UE și teama față de Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF). Totodată, fostul ministru din guvernul Victor Ponta a atras atenția că actualul nivel redus al absorbției ar putea atrage fonduri europene mai puține pentru România în exercițiulde programare 2020-2026.

„Cred că (îngrijorarea lui Iohannis – n.r.) pleacă de la o constatare clinică: nu intră fonduri europene în România. Motivația până acum era dată de presiunea pe care o făcea DNA asupra diferiților semnatari din instituțiile statului cu responsabilități în atragerea fondurilor europene. După ce s-a întâmplat în ultima perioadă, chiar nu cred că angajații de la stat mai au o frică de DNA. (Ați văzut că există un val în ultima perioadă, de achitări și de întoarcere a dosarelor. Instanțele rejectează opiniile procurorilor DNA, iar acest lucru face ca funcționarii care până acum erau temători să prindă curaj.) Cred că doar le e frică de ceea ce ar putea să facă un control de la OLAF, pe fondurile europene trimise de Bruxelles. Încă n-au găsit o soluție prin care să sifoneze curat fonduri europene și ăsta este motivul pentru care cred eu că în general România nu atrage fonduri europene în ritmul în care o face Polonia sau Ungaria.

Pe de altă parte, îngrijorarea președintelui cred că vine și din perspectiva demarării procesului de negociere pentru cealaltă etapă de finanțare europeană. Știți că se negociază pe bucăți mari de ani. În măsura în care vei arăta din nou că nu reușești să atragi fonduri europene, cu siguranță – mai ales după ieșirea Marii Britanii din bugetul Uniunii Europene – România va fi penalizată: vom primi mai puține fonduri în următorul exercițiu financiar”, a mai declarat Isar pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *