Skip to content
Politică

Controversa remanierilor. Andrei Țăranu: ALDE poate să își mai pună minim 2 miniștri! EXCLUSIV

Facebook

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri la Bistrița, că a discutat cu liderul PSD despre remanierea guvernamentală și că ALDE nu va remania pe nimeni. Acesta a precizat că nu a auzit vehiculat subiectul potrivit căruia PSD ar vrea Ministerul Energiei, condus de Anton Anton.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Se apropie remanierea. Tăriceanu dă din casă: ce a discutat cu Dragnea

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura vineri cu politologul Andrei Țăranu, profesor universitar în cadrul SNSPA, pentru a analiza situația remanierilor în coaliția guvernamentală PSD-ALDE.

Astfel, analistul politic a transmis că se știa că ALDE nu va remania pe nimeni, dar perspectiva din care trebuie analizate lucrurile este cea a capacității de șantaj a fiecărei formațiuni politice din actuala putere.

Concret: Andrei Țăranu a subliniat că PSD nu mai are potențial de coaliție nici de șantaj, în timp ce UDMR și ALDE se află la polul opus, partidul lui Tăriceanu putând pretinde în momentul de față chiar 2 posturi de miniștri în plus.

„Știam de la bun început că domnul Tăriceanu nu își schimbă din miniștri. ALDE nu are nici cine știe ce posibilitate de schimbare. În al doilea rând, miniștrii pe care îi are ALDE  nu sunt în situația de a fi schimbați și în special domnul Meleșcanu care este un ministru prea important în epoca aceasta.

Repet, ALDE a spus că nu își va remania miniștrii de foarte multă vreme. Acesta este motivul pentru care rămăsese oarecum în aer Tudorel Toader, pentru că era poziția aceasta ambiguă, dacă el aparține ALDE sau aparține PSD-ului, iar Dragnea și Tăriceanu au tranșat și au spus că da, îl susținem, dar este pe un post al PSD. Așadar, asta înseamnă că PSD îl poate schimba pe Tudorel Toader dacă vrea, deși după OUG 92 nu văd niciun motiv să vrea.

În ultimă înstanță, există o întreagă teorie în știința politică foarte lungă. Anume, este vorba despre potențialul de șantaj și potențialul de coaliție. Potențialul de șantaj al ALDE a crescut extraordinar de mult. Chiar foarte mult, și va continua să crească până la sfârșitul guvernării. Ați văzut ieri că n-au avut majoritate PSD-ul? Atâta vreme cât ALDE poate să asigure majoritatea, are potențial de șantaj. Din punctul meu de vedere, în clipa de față ar putea să își mai pună minim 2 miniștri.

PSD-ul, de altfel nu are nimic de comentat. Nu are cum să comenteze. Potențial de coaliție nu prea mai are. Nimeni nu vrea să se joace cu PSD în curtea școlii. Potențial de șantaj nu mai are nici asupra propriilor membri. Vedeți că în continuare Firea, Țuțuianu se joacă liber prin curte. Astfel, potențial de coaliție și șantaj au doar UDMR și ALDE. Așadar, nu prea au ce să zică PSD-iștii”, a declarat Andrei Țăranu în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *