Controversatul primar Mircia Gutău: cumetriile politice și afacerile cu zeci de milioane de euro ale familiei

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircia Gutău, unul dintre cei mai influenți oameni din Râmnicu Vâlcea, se află astăzi la cel de-al patrulea mandat de primar al orașului. Asta după ce, în urmă cu 14 ani, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și șase luni de închisoare. Procurorii DNA l-au acuzat la acea vreme că a cerut 50.000 de euro de la un investitor imobiliar pentru eliberarea unui certificat de urbanism.

Primarul a fost eliberat condiționat în septembrie 2011, după doi ani de pușcărie, însă în 2014 a fost încarcerat din nou. De această dată, a primit doi ani și șase luni pentru că ar fi trucat o licitație. Prejudiciul s-a ridicat la nu mai puțin de 100.000 de euro, iar procurorii au descoperit că licitația fusese aranjată încă de la început. Șeful firmei care avea să beneficieze de pe urma aranjamentului era chiar nașul primarului din Râmnicu Vâlcea.

Edilul a scăpat de închisoare după ce a apelat la CEDO, care i-a dat câștig de cauză. În 2018, instanța supremă l-a achitat definitiv. Mircia Gutău a dat mai apoi în judecată statul și a cerut daune de peste 10 milioane de euro.

Cumetrii politice: cum a ajuns nora șefa Fondurilor Europene

Între timp, a mai fost implicat și în alte scandaluri, printre care cele legate de modul în care nora sa a ajuns șefa Fondurilor Europene din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, iar fiul său a ajuns dezvoltator imobiliar în Râmnicu Vâlcea, cu un salariu de consilier parlamentar.

Angajarea într-o funcţie publică la Consiliul Judeţean Vâlcea a nurorii primarului din Râmnicu Vâlcea a iscat în toamna anului 2019 dezbateri aprinse în mediul online, fiind privită cu suspiciune atât de către cei din tabăra adversă, cât şi de o parte a presei locale.

La doar câteva luni de la angajare, în plină stare de urgenţă, de criză, inclusiv în ceea ce priveşte stabilitatea locurilor de muncă, în contextul pandemiei de coronavirus, aceeaşi persoană este unicul candidat la un concurs pentru postul de şef în cadrul aceluiaşi serviciu.

Dincolo de alianţele politice sau de familie, modul în care s-a organizat acest concurs de promovare ridică de fapt o serie de semne de întrebare privind legalitatea sa.

La doar câteva luni de la transfer, în plină criză provocată de pandemia de coronavirus, Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea organiza concurs de promovare pentru ocuparea funcţiei de şef Serviciu Elaborare şi Implementare Proiecte de Dezvoltare Economică şi Socială, din cadrul Direcţiei Generale Programe şi Relaţii Externe, iar singurul candidat care se prezintă este Monica Gutău.

Un serviciu pe care de fapt îl şi conducea deja, temporar, potrivit organigramei Consiliului Judeţean, aprobată la finele lunii ianuarie 2020. Prin urmare, concursul în sine nu reprezenta decât o formalitate, o legitimare pe post, într-o direcţie strategică pentru Consiliul Judeţean şi pentru toată Vâlcea, legată de fondurile europene.

Marţi, 17 martie, Monica Gutău trecea de proba scrisă, iar joi, 19 martie trecea şi de proba orală. Există o serie de neconcordanţe în organizarea acestui concurs menite să ridice cel puţin nişte semne de întrebare. În primul rând, fiind vorba despre un post de conducere – funcţie publică, anunţul privind organizarea concursului nu se regăsea şi pe site-ul posturi.gov.ro, pentru a avea o vizibilitate naţională, ci doar pe site-ul Consiliului Judeţean. Un alt fapt care ridica semne de întrebare era legat de faptul că în ziua în care a fost publicat anunţul – 14.02.2020 – aceeaşi dată era anunţată ca fiiind şi prima zi pentru depunerea dosarelor, notau jurnaliștii.

Potrivit publicaţiei „Vâlcea Info”, privind parcursul profesional al Monicăi Gutău, în 2008, aceasta s-a angajat ca inspector fiscal în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice, în sectorul 5 din Bucureşti, pentru ca trei ani mai târziu să ajungă la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), la Direcţia Verificare Derulare Procedură de Atribuire, Ministerul Finanţelor Publice, Unitatea pentru Coordonarea şi Verificare a Achiziţiilor Publice.

Îi vinde propriei soții un teren aflat în proprietatea Primăriei

De altfel, Mircia Gutău a scandalizat locuitorii din Râmnicu Vâlcea în 2020, când, în calitate de primar, a dispus vânzarea unui teren din domeniul public către soția sa. Mai exact, pe data de 30 iulie 2020, în cadrul ședinței Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, 16 consilieri aprobau vânzarea unui teren din domeniul public al orașului, pentru suma de 11.660 de euro, către soția primarului în funcție. Anterior acestei aprobări, terenul respectiv a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al municipiului. Inițiatorul acestei hotărâri a fost chiar soțul doamnei Gutâu, primarul Mircia Gutău.

Pe teren a fost amenajat biroul notarial “Notar Public Gutau Mariana”, care avea la primul nivel o ieșire în consolă de 10 metri pătrați în plus, pe domeniul public, față de suprafața concesionată. Ca să fie rezolvată și această mică problemă, în luna ianuarie 2019 s-a aprobat trecerea din domeniul public în domeniul privat al Primăriei a terenului, în suprafață totală de 29 mp (19 mp concesionati + 10 mp ieșire în consolă). În acest fel, cei 10 metri pătrați în plus, folosiți în mod ilegal timp de ani de zile de doamna Gutău, au fost “legalizați” cu semnătura propriului soț.

Aliniatul 1, HCL 21/2019: “Se aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat a terenului în suprafață totală de 29 mp”

Aliniatul 2, HCL 21/2010: “Se aprobă suplimentarea suprafeței de teren concesionată, cu suprafață de 10 mp, cu prețul concesiunii pentru suprafață suplimentată de 334 euro/mp/25 ani și se recuperează până la dată de 14.08.2021.”

Totodată, HCL 99/2003 a fost modificat, mai apoi, prin HCL 177/64/2004, cu mențiunea că “prețurile de concesionare sunt aplicabile pentru contractele prin care se concesionează terenuri pentru accese secundare sau extinderea construcțiilor existente și se achita la semnarea contractelor”. Numai că, în septembrie 2004, atunci când s-au aprobat cele mai sus menționate, doamna Gutau deja avea toate actele semnate, iar construcția biroului notarial era deja în picioare.

Din salariul de 900 €, Gutău junior face blocuri de zeci de milioane € în Vâlcea, unde tatăl e primar

De altfel, și fiul primarului din Râmnicu Vâlcea, Vlad Gutău, a ajuns unul dintre cei mai de succes investitori în imobiliare, din această localitate. Dintr-un salariu de consilier parlamentar.

Conform unor documente financiare consultate de Newsweek România, singurele venituri lunare declarate ale lui Vlad Gutău sunt în valoare de 4500 lei. Atât a câștigat în noiembrie 2023. Pentru funcția de consilier parlamentar la cabinetul deputatului PSD de Vâlcea, Eugen Neață.

Este angajat aici din decembrie 2018. De atunci și până în noiembrie anul trecut a încasat 287.422 lei (circa 60.000 Euro). Sunt singurele venituri oficiale ale fiului primarului din Râmnicu Vâlcea. Adică e tot ce a declarat Fiscului.

Anterior, el fusese angajat pe o sumă modică de 600 lei lunar la Mar Cris SRL. O afacere cu cifre modice pe care o deținea împreună cu un prieten de-ai săi. În mod ironic, SRL-ul fusese desființat chiar în luna decembrie 2018 pentru că nu-și putuse realiza obiectul de activitate.

Atunci fiul lui Gutău s-a angajat la stat, pe un salariu de consilier parlamentar. De peste 7 ori ori mai mare ca în privat.

Fiul primarului și-a mai încercat norocul în afaceri și în alte domenii de activitate. A dat faliment, dar în imobiliare pare să fi reușit, devenind în nici trei ani de zile, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din oraș. Anterior își încercare norocul cu o franciză a unui restaurant fast food internațional, dar a dat chix.

A atins cele două culmi prin aceeași companie: Continental Properties SRL, denumită anterior Vlad Gutău Invest SRL.

A fost singurul asociat al afacerii până în 2019 când a cooptat alți doi oameni de afaceri locali: Smărăndoiu Nicolae și Dumitrescu Constantin. Care dețin fiecare câte 33,33% din companie. Primul este un vechi prieten și partener de afaceri de-ai săi, iar al doilea, unul dintre cei mai mari constructori din oraș.

Acum, SRL-ul fiului primarului din Râmnicu Vâlcea are deja două complexuri rezidențiale construite – Veranda Residence și Parc Residence – și încă alte trei în pregătire.

În primul an de succes imobiliar compania avea, conform datelor de la ANAF, deja, active circulante de 25 de milioane de lei. Adică avea această sumă în conturi. Banii ar putea veni fie de la cei trei asociați, fie din împrumuturi bancare sau de la alte entități comerciale.

Pe pagina Registrului Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), instituție unde sunt înscrise toate datoriile pe care o persoană fizică sau juridică le are către bănci sau alte entități similare, nu există niciun fel de mențiune cu privire la compania fiului primarului din Râmnicu Vâlcea.

Conform analizei unor experți în imobiliare consultați de Newsweek România, investiția totală în cele două complexuri rezidențiale, în care e implicat fiul lui Mircia Gutău, este de circa 13-19 milioane de Euro.

Iar prețul de vânzare de circa 23-29 milioane de Euro.  Întrebarea fundamentală la care Vlad Gutău nu a dorit să răspundă, deși Newsweek România i-a trimis o serie de întrebări în acest sens, este: de unde au avut bani pentru aceste investiții? Care a fost sursa investițiilor în cele două complexuri rezidențiale?

Mircia Gutău a „furat” start-ul campaniei electorale: sute de mii de euro pentru panouri publicitare

De asemenea, tot legat de Mircia Gutău, surse din anturajul familiei sale susțin că acesta ar fi cumpărat încă de acum 6 luni toate spațiile de panotaj public destinate campaniei electorale.

Întreaga operațiune ar fi costat între 150.000 și 200.000 de euro și ar fi fost plătită integral de Mircia Gutău, care candidează pentru un nou mandat de primar în Râmnicu Vâlcea.

Scopul operațiunii ar fi fost acela de a împiedica eventualii contracandidați să obțină vizibilitate prin cumpărarea de spațiu publicitar.

Traficul de terenuri continuă, din păcate, să fie o afacere extrem de prosperă în România. Și când două personaje cu un trecut (și prezent) nu tocmai curat aleg să demareze împreună un proiect care presupune transferul de proprietate – sau cel puțin al drepturilor de utilizare – asupra unor terenuri, cetățenii și autoritățile publice pot avea motive legitime de îngrijorare.

Averea fabuloasă a primarului

Deși nu a afirmat că a fost implicat în afaceri sau alte proiecte care să-i aducă venituri mari, declarația de avere a primarului din 2023 prezintă cifre uluitoare. Primarul Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, are o casă de vacanță de 140 de metri pătrați, o altă locuință de 141 de metri pătrați, cât și nouă terenuri cu o suprafață totală de peste 11.000 de metri pătrați. Cinci dintre acestea sunt terenuri intravilane și sunt potrivite pentru construcția de imobile.

Familia Gutău nu stă prost nici la capitolul bijuterii. Între anii 1983 și 2022 a adunat podoabe în valoare de 30.000 de euro. Tot din declarația de avere a edilului iese în evidență un împrumut de 1,3 milioane de lei, primit chiar de la Mariana Gutău, soția primarului. Potrivit documentului, Mircia Gutău a câștigat din salariu 161.500 lei în 2023, pe când partenera sa câștigă de aproape șase ori mai mult, apropiindu-se de un milion de lei pe an.

Cabinetul notarial al Marianei Gutău a cunoscut o evoluție uriașă imediat după ce soțul ei a intrat în politica locală, spun jurnaliștii impactreal.ro. Ei vorbesc chiar de cifre mai mari. Doi ani la rând, în 2021 și 2022, femeia ar fi declarat că va avea venituri de 1 milion de lei. De fiecare dată, a depășit această sumă, scrie presa. Atât Mircia, cât și Mariana Gutău, încasează și pensie de la statul român pe lângă salarii. Ea primește peste 3.300 de lei pe lună, iar el aproape 2.700 de lei pe lună.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: