Skip to content
Politică Societate

Controverse între PSD şi Cătălin Predoiu pe marginea autorizării măsurii de carantinare forţată

Inquam Photos/Octav Ganea

Potrivit majorităţii social-democraţilor din Comisia juridică a Senatului, internarea forţată ar putea fi impusă doar de un magistrat, un judecător. În schimb, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, la discuţiile în comisie pe marginea proiectului de lege privind carantina şi izolarea, că nu ar trebui ca un magistrat să fie implicat, deoarece ar putea fi considerat că acesta se implică în zădărnicirea combaterii bolii.

E nevoie de un punct de vedere pe procedură şi din partea CSM. Sper să vină în timp util în aşa fel încât să avem un text consolidat, care să răspundă practicilor europene care arată că măsurile trebuie să fie luate gradual. Internarea forţată trebuie să fie ultima variantă”, a afirmat senatorul PSD Robert Cazanciuc, membru în Comisia juridică.

Propunerea PSD ca internarea forţată să fie impusă de un judecător, a fost combătută de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu. „Măsură de internare forţată este şi pentru controlul bolii, pentru a se vindeca persoană. Ar trebui să renunţăm la implicarea unui magistrat pentru că altfel se consideră că se încearcă zădărnicirea bolii pentru că vindecarea nu se face cât de repede posibil”, a spus Cătălin Predoiu.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care participă la dezbatere, a făcut comparaţie între propunerea Guvernului şi legislaţia europeană. Acesta a dat exemplul Finlandei, unde poate fi făcută examinare forţată, iar persoanele şi bunurile pot fi carantinate timp de o lună. „Legislaţia finlandeză mai prevede că nu doar internarea poate fi făcută forţat, ci şi tratamentul„, a mai spus Arafat.

În Austria, un raport care face referire la COVID-19, este specificat că în cazul unui test pozitiv, poate fi dispusă internarea în spital sau carantinarea, în funcţie de gravitatea cauzei. Legislaţia care să permită impunerea forţată a internării există şi în Marea Britanie, unde persoanele pot fi carantinate dacă nu respectă izolarea la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în ţara.

În schimb, în Franţa, chiar dacă există posibilitatea internării forţate, în 72 de ore un judecător trebuie să se pronunţe dacă persoană rămâne sau nu în izolare. „Izolarea forţată presupune lipsirea de libertate. Aş vrea să ştiu dacă internarea obligatorie în spital, în statele din UE, se face pentru toate persoanele detectate pozitiv”, a fost replica lui Cazanciuc.

Practica e diferită în statele europene. La început unele ţări au internat toate cazurile, după au impus măsuri graduale. Vin pacienţi care refuză internarea fiind uşor simptomatici, ne luând în seamă că pot avea şi alte afecţiuni care să se agreveze. Vă zic un exemplu de acum zeci de minute”, a explicat Raed Arafat.

El a vorbit despre un caz recent, în care un pacient cu simptome uşoare a fost externat, iar apoi familia a sunat la 112, iar acum pacientul se află în terapie intensivă. „Nu doctorul Arafat a decis să bage oameni în spital. Sunt decizile unor medici. Nu eu am decis pe cine să interneze şi pe cine nu. (…) Acum 30 de minute caz. Covid pozitiv externat cu simptome uşoare, s-a întors cu lipsă de oxigen şi se află în terapie intensivă. Ei se externează, nu zic medicilor ce probleme au şi sună familiile lor la 112 că situaţia s-a agravat. Peste 50% din infecţiile de coronavirus sunt infecţii cauzate de asimptomatici. Pentru că este pacient, este pozitiv, chiar dacă e asimptomatic. Pacientul poate să transmită familiei şi tuturor din jurul lor. Ordinul ministrului a stabilit perioada maximă de internare apoi bolnavul pleacă acasă. Riscul este că îl laşi acasă cu simptome uşoare, după care în două, trei zile e în stop cardiac. Asta e informaţia care trebuie să ajungă la populaţie”, a explicat secretarul de stat în MAI, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog a amintit de faptul că pacienţii asimptomatici sunt trataţi cu ciorbă sau unele medicamente pe care le primesc nu sunt autorizate. „Asimptomaticii sunt trataţi cu ciorbă. Medicamentele pe care le primesc, de exemplu Plaquenil, nu sunt autorizate. Să nu ne jucăm cu tratamentul forţat al populaţiei. Eu nu sunt jurist, sunt medic”.

Raed Arafat a explicat că proiectul de lege privind carantina nu se aplică doar coroanvirusului. Spectrul actului normativ trebuie să fie mai larg pentru că există şi alte boli contagioase. „Nu vorbim doar de COVID. Această lege înlocuiască legislaţia actuală. Sunt alte boli unde, dacă nu ai internat pacientul, ai lansat o bombă biologică în stradă. Vorbim de tuberculoză, de exemplu, unde pacienţii pot ieşi şi infecta persoane. Pentru COVID se poate discuta pentru a fi făcut un mecanism astfel încât bolnavul asimptomatic să stea acasă. Legea trebuie să ne permită să luăm măsuri”, a conchis Arafat.

Comisia juridică discută proiectul de lege privind carantina şi izolarea în vederea adoptării unui raport. Potrivit procedurii parlamentare, Senatul urmează să voteze iniţiativa legislativă, aflată în procedură de urgenţă, în calitate de for decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *