Skip to content
Politică

Controversele și afacerile cu bani publici ale directorului de la ”Apele Române”: Ervin Molnar deschide lista PNL Mureș pentru Camera Deputaților

Inquam Photos / George Călin

Ervin Molnar, liderul PNL Târgu Mureș și director general al Administrației Naționale Apele Române, deschide lista PNL Mureș pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Molnar este implicat în afaceri cu bani publici, prin firma Telesat Service SRL, și este fostul șef de cabinet al fostului prefect de Mureș, Ciprian Dobre, acuzat în 2016 de DNA de luare de mită și spălare de bani.

Firma Telesat Service a câştigat 26 de contracte publice cu autorităţile din judeţ, în perioada în care Molnar era mâna dreaptă a prefectului de Mureş, Ciprian Dobre. Firma este condusă de tatăl, mama şi sora lui Ervin Molnar, iar el a fost, pe rând, manager și administrator.

Afacerea ”puturoasă” a canalizării din Reghin

Unul dintre contractele câștigate de firma familiei Molnar a fost extinderea canalizării din municipiul Reghin, pentru suma de 3 milioane de lei. Lucrarea a fost comandată chiar de Asociaţia de dezvoltare locală, pe vremea când director era chiar Ervin Molnar.

Culmea, liberalul a semnat recepţia lucrării ca administrator al firmei familiei sale, deşi această poziţie nu apare în declaraţia sa de avere şi de interese.

Lucrarea pe care a realizat-o firma controlată de Ervin Molnar pare a fi una făcută de mântuială. Cetăţenii din zona Apalina din Reghin au reclamat în repetate rânduri că, în anumite perioade, conţinutul conductei de canalizare inundă o bună parte a cartierului, iar mirosul este insuportabil.

Demisia șefului ISG Mureș, la presiunile lui Molnar

În 2008, o altă știre l-a avut ca protagonist pe Ervin Molnar, după demisia aparent fără motiv a profesorului Mircea Prozan de la șefia Inspectoratului Școlar General Mureș.

Prozan, numit cu susținerea PNL Mureș, a invocat motive personale pentru a-și justifica gestul, însă a recunoscut și faptul că, de mai multe luni, relațiile sale cu cei din PNL s-au răcit.

Deși Mircea Prozan nu a vrut să sufle o vorba despre motivele reale ale demisiei sale, se pare că acestea sunt strict de natură politică. Primarul de-atunci al municipiului Targu-Mures, Dorin Florea, a susținut că deține informații că „Prozan și-a asigurat libertatea” și că a demisionat deoarece „i s-a cerut să acopere o serie de prostii”. Printre acestea s-ar afla, potrivit lui Florea, și presiunile făcute de liberali pentru ca Prozan să accepte plata în avans a unei lucrări de reabilitare a școlii din localitatea Band, către firma patronată de liberalul Ervin Molnar, SC Telesat Service SRL.

Șeful de cabinet al unui prefect cu probleme penale

Ervin Molnar a fost, de asemenea, consilier și șeful de cabinet al fostului prefect de Mureș, Ciprian Dobre. În anul 2016, Dobre era acuzat de luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, într-un dosar privind „concesiuni de terenuri, aprobarea prețului de achiziție al unui teren situat în municipiul Tîrgu Mureș, aprobarea unui studiu de fezabilitate”.

„La data de 23 aprilie 2008, suspectul Dobre Ciprian Minodor, în calitate de prefect al județului Mureș, care avea obligația de a verifica și, după caz, de a ataca hotărârile Consiliului Local neconforme prevederilor legale, a primit de la omul de afaceri suma de 120.000 lei, într-un cont personal deschis în mod expres pentru astfel de “încasări”. Din suma astfel încasată, suspectul a retras în numerar 23.389 lei, iar o tranșă de 40.000 lei a fost direcționată, către o asociație care avea sediul la aceeași adresă unde funcționau firmele controlate de omul de afaceri. La data de 16 iunie 2009, suspectul Dobre Ciprian Minodor a inserat în declarația de avere faptul că a primit suma de 120.000 lei cu titlu de „donație”, în condițiile în care, acest aspect trebuia menționat într-un document similar întocmit anterior”, transmitea DNA în 2016.

Dosarul lui Dobre a fost, însă, clasat pe 18 august 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *