Skip to content
Politică

Conturi de milioane de lei și relații cu fosta Securitate. Cine este Mugur Isărescu, cel care ne îndeamnă să „mai bem câte un ceai de tei” pe perioada inflației

Inquam Photos / George Călin

Zilele acestea, în plină inflație record care se apropie de 14%, cu o explozie de prețuri la toate alimentele de bază, dar și la combustibili, cu o criză energetică ce a dus la scumpirea cu 85% a gazului, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut o remarcă cel puțin nepotrivită.

„Agitația e caracteristică perioadelor de criză. (…) Nu ne strică mai mult calm. Mai bem câte un ceai de tei”, a fost mesajul lui Isărescu, care ne-a asigurat totodată că România nu are cea mai mare inflație din Europa. Altfel spus, e loc și de mai rău. În acest context social exploziv, pe fondul acestor crize economice în spirală, remarca guvernatorului ar putea fi catalogată drept scandaloasă. Pe de altă parte, Mugur Isărescu este el însuși un personaj controversat.

Cariera controversată a lui Mugur Isărescu

Mugur Isărescu deține un record greu de egalat în lume. Este cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din lume, deținând funcția de guvernator al Băncii Naționale Române de 32 de ani, adică din 1990. Practic, Isărescu a păstorit o instituție esențială pentru stabilitatea economică a unui stat încă din zorii democrației post-decembriste din România. În 1999, Isărescu a ocupat pentru o scurtă vreme și funcția de prim-ministru al României. Cum se explică ascensiunea lui Mugur Isărescu, funcțiile importante ocupate și mai ales longevitatea acestuia într-o funcție-cheie?

Răspunsul ar putea fi dat parțial de cariere pre-decembristă a lui Mugur Isărescu, mai exact, colaborarea acestuia cu Securitatea comunistă. Concret, Mugur Isărescu este acuzat că dădea note informative Securității sub numele de cod “MANOLE”. Isărescu a negat acuzațiile, dar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) arată, într-un document înaintat instanței că Mugur Isărescu ar fi fost recrutat de Securitate pe când era cercetător la Institutul de Economie Mondială. CNSAS susţine că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979 – 1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România. Justiția din România l-a spălat însă pe Mugur Isărescu. Instanța a constatat că acesta nu mai poate fi judecat pentru acuzațiile de colaborare cu fosta Securitate. Prin urmare, Isărescu a rămas în funcția de guvernator BNR.

Averea lui Mugur Isărescu

De-a lungul timpului, Isărescu și-a construit o avere impresionantă. Isărescu are o exploatație viticolă la Drăgășani, în județul Vâlcea. Profitul net a variat între 20-30%, având un vârf de profit (53%) în 2010, când acest profit net s-a ridicat la 619.360 de lei la o cifră de afaceri de 1,16 milioane de lei. Mugur Isărescu deține pachetul majoritar în cadrul afacerii. Firma a crescut de la 3 salariați în 2008 la 14 salariați în 2012. Măr SRL, firma de vinuri a guvernatorului, a avut un profit de 470.000 lei, la o cifră de afaceri de 2.686.507 de lei în 2012. Firma deținea 20 de hectare de viță-de-vie în 2012.

Pe lângă acestea, guvernatorul are o casă în comuna Gruiu, satul Siliștea Snagovului, casa de vacanță din Drăgășani și apartamentul din București. El deține un autoturism Eagle cu an de fabricație 1993, și barca cu motor marca Delta, fabricată în 2004. Guvernatorul deține împreună cu soția bijuterii în valoare de 84.000 de euro, o colecție numismatică estimată la 79.000 de euro, tablouri și icoane de 27.000 de euro și bunuri sub formă de metale prețioase, cum ar fi vesela de argint, de 7.000 de euro. Printre conturile lui Isărescu se numără și unul de 792.000 de lei la BCR și unul 631.400 de lei la UniCredit, plus câteva depozite în euro și dolari la BCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *