Skip to content
Europa

„Convoiul libertății” se apropie de Paris. Ce mesaj le-a transmis protestatarilor preşedintele Macron

Twitter
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a lansat un apel la calm şi a anunţat că înţelege revendicările miilor de protestatari antivaccinare care se apropie de Paris în cadrul aşa-numitului „Convoi al libertăţii”.”Suntem cu toţii obosiţi, la nivel colectiv, din cauza a ceea ce trăim de doi ani. Această stare de oboseală se manifestă în mai multe moduri: la unii prin dezordine, la alţii prin depresie. Se observă o suferinţă mentală foarte puternică, la tineri şi la mai puţini tineri. Şi, adesea, această oboseală se traduce prin furie. Eu înţeleg şi respect. Dar fac apel la cel mai mare calm„, a afirmat Emmanuel Macron într-un interviu acordat cotidianului Ouest France.

Revendicările unora sau altora sunt întotdeauna legitime. De altfel, noi am păstrat permanent dreptul de a manifesta, pluralismul democratic, dezbaterile parlamentare din această perioadă. Dar avem nevoie de concordie, de multă bunăvoinţă colectivă„, a subliniat Emmanuel Macron.

Mii de manifestanţi, din numeroase localităţi din Franţa, se îndreaptă vineri seară spre Paris, în cadrul mişcării „Convoiul libertăţii”, în pofida interdicţiilor de circulaţie impuse de autorităţi. Manifestanţii denunţă restricţiile antiepidemice şi impunerea certificatelor de vaccinare. Conform cotidianului Le Parisien, în momentul de faţă, spre Paris se îndreaptă 3.300 de vehicule, fiind în total aproximativ 5.000 de protestatari.

În capitala Franţei au fost mobilizate sute de vehicule ale poliţiei şi jandarmeriei, iar pe Bulevardul Champs-Élysées au fost instalate garduri pentru blocarea manifestanţilor. Poliţia din Paris a mobilizat 7.200 de ofiţeri şi desfăşurând buldozere şi tunuri cu apă pentru a păstra neocupate străzile, relatează vineri DPA, potrivit Agerpres.

Ministerul de Interne francez a interzis un convoi de camionagii şi alţi şoferi nemulţumiţi de restricţiile referitoare la COVID-19 şi de cerinţele de vaccinare împotriva coronavirusului. Protestatarii se inspiră din modul de a manifesta adoptat de omologii lor din Canada, care practic au paralizat întreaga activitate în capitala Ottawa şi au perturbat comerţul transfrontalier cu SUA.

Organizatorii au fost ameninţaţi cu pedepse de şase luni de închisoare şi o amendă de 7.500 de euro. Participanţii au început deja să pornească din mai multe oraşe din Franţa şi ar urma să ajungă la Paris vineri seara.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *