Cooperare între autorităţile din România şi R.Moldova pentru destructurarea unei grupări de înşelăciuni online

Sursa foto: X

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au colaborat cu autorităţile judiciare din Republica Moldova pentru destructurarea unei grupări, constituite în ţara vecină, care se ocupa cu înşelăciuni online, promiţând câştiguri sigure şi rapide prin investiţii minime în acţiuni sau monede virtuale. În reclamele postate de grupare erau folosite pozele unor persoane cunoscute, sigle ale unor unităţi bancare, publicaţii economice. Dosarul a fost deschis de DIICOT după o sesizare a ASF, ulterior fiind reunite 120 de dosare penale. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 15 milioane de lei.

Poliţia Română a transmis, joi, că poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, au făcut, miercuri, simultan cu autorităţile judiciare din Republica Moldova – Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, activităţi de urmărire penală într-un dosar privind constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, acces fără drept la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni în mod fraudulos, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, şantaj şi spălare a banilor.

Dosarul aflat pe rolul DIICOT – Structura Centrală a fost constituit ca urmare a sesizării formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la acesta fiind reunite ulterior 120 de dosare penale înregistrate la alte unităţi de parchet, privind sesizările formulate de 150 de persoane vătămate.

”Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în cursul anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a fost constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membri ar fi creat şi distribuit în mediul virtual (internet) reclame, prin care ar fi fost promovată posibilitatea unor câştiguri sigure, rapide şi substanţiale ca urmare a unor investiţii reduse (250 de dolari, 250 de euro) în acţiuni/monede virtuale, prin intermediul unor platforme de tranzacţionare on-line, anunţurile publicitare conţinând, pentru credibilitate, pozele unor persoane cu notorietate sau sigle ale unor unităţi bancare, publicaţii de specialitate economică sau posturi de televiziune”, a arătat Poliţia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: