Skip to content
Societate

COP26 Manifestaţii ample pentru justiţie climatică la Glasgow şi în lume

news.ro

Mii de persoane se adună sâmbătă, sub ploaie şi vânt, pentru o manifestaţie care va traversa oraşul scoţian Glasgow, pentru a cere soluţii ecologice şi juste la summitul ONU privind clima COP26, relatează EFE.

Organizatorii Zilei globale pentru justiţie climatică speră să adune aproximativ 100.000 de persoane la acest marş prevăzut să înceapă la ora locală 12:00 (aceeaşi oră GMT) în parcul Kelvingrove, în apropiere de locul de desfăşurare a reuniunii COP26, potrivit Agerpres.

Activişti precum Leonidas Iza de la Confederaţia Naţionalităţilor Indigene din Ecuador şi Veronica Gago de la platforma argentiniană Ni Una Menos (Nici una mai puţin) vor lua parte la eveniment, care este susţinut, printre altele, de platforme de mediu, indigene, sindicale şi de femei.

Într-o atmosferă care se anunţă a fi festivă, deşi sub un control intens al poliţiei şi atenuată de condiţiile meteorologice, manifestanţii vor străbate oraşul Glasgow timp de aproximativ cinci ore, până când vor ajunge la Glasgow Green Park.

Sâmbătă vor avea loc proteste paralele în 200 de locuri din întreaga lume, de la Seul la Rio de Janeiro, trecând prin Manila, Mexic, Lisabona, Los Angeles şi Nairobi.

Marşul are loc la o zi după ce aproximativ 25.000 de tineri, conduşi de activista suedeză Greta Thumberg, au ieşit pe străzile oraşului pentru a cere liderilor politici să pună capăt „bla-bla”-urilor de la COP26 şi să găsească soluţii imediate la criza climatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *