COP28 lansează un apel pentru „tranziția” spre renunțarea la combustibilii fosili

combustibili fosili
Foto: BBC

Pentru prima dată la o conferinţă ONU privind schimbările climatice, comunitatea internaţională solicită o ”tranziţie de la combustibilii fosili în sistemele energetice” în declaraţia finală, informează DPA.

Textul declaraţiei COP28 a fost publicat de preşedinţia conferinţei, deţinută de Emiratele Arabe Unite (UAE), miercuri dimineaţă şi adoptat în plen câteva ore mai târziu. Documentul de 21 de pagini solicită ţărilor să se îndepărteze de combustibilii fosili în sistemele lor energetice.

În aplauzele participanţilor, preşedintele COP 28, Sultan al-Jaber a vorbit despre un ”document istoric”.

”Generaţiile viitoare nu vă vor cunoaşte probabil numele, dar vă vor fi recunoscătoare fiecăruia dintre voi”, a spus al-Jaber.

Planul convenit este de a considera obiectivul de 1,5 grade Celsius drept realizabil. Este vorba despre obiectivul asupra căruia s-a convenit la nivel internaţional la Paris în 2015 şi care stabileşte limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de epoca preindustrială. Numeroşi experţi în domeniul climei, precum şi ecologişti şi-au exprimat temeri în legătură cu posibilitatea realizării acestui obiectiv.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: