Deși mai multe părți au dorit angajamente mai ferme din partea statelor bogate pentru a ajuta țările vulnerabile să facă față efectelor dramatice ale încălzirii, problema a fost amânată, scrie Le Monde.
Confruntate cu avalanșa de probleme create de încălzirea globală, conferințele având ca temă clima lasă mereu anumite subiecte deoparte. Cea de-a 28-a Conferință Climatică (COP28) din Dubai nu a făcut excepție de la regulă. Chestiunea combustibililor fosili a umbrit-o pe cea a adaptării la schimbările climatice, adică a mijloacelor puse în aplicare pentru a pregăti țările pentru actuala încălzire a atmosferei terestre.
Cu toate acestea, a fost elaborat un document important, Obiectivul global de adaptare (GGA). Dar COP28 a creat o mulțime de dezamăgiri, mai ales în țările africane, cele din Caraibe, cele din America Latină.
„Se așteaptă detalii despre finanțare, despre obiective, despre transferul de tehnologie”, analizează Emilie Beauchamps, de la Institutul Internațional pentru Dezvoltare Durabilă. „Cu toate acestea, limbajul folosit în GGA este foarte slab, insuficient de precis și nu permite monitorizarea pe termen lung a angajamentelor țărilor bogate. Adaptarea este fundamentală: cu cât este lăsată deoparte, cu atât avem mai multe pierderi și daune, este un cercvicios”.
La începutul COP28, GGA a fost inițial umbrită de adoptarea noului fond „pierderi și daune”. Occidentul și Emiratele Arabe Unite au făcut imediat anunțuri de finanțare pentru acest nou instrument menit să compenseze pagubele cauzate de dezastre sau pierderi ireversibile legate de schimbările climatice (655 milioane de dolari în total, sau 607 milioane de euro). Multe partide au sperat să lase deoparte subiectul finanțării climatice pentru a se concentra pe problema combustibililor fosili.
De fapt, COP27 lăsase deja deoparte problema crucială a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News