Copiii feriți de interacțiunea cu mediul sunt mai predispuși la alergii

copii
Sursa foto: Pixabay

„Apel Matinal” – Invitat: Dr Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului Medicilor din România. Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu.

Conform specialiştilor, unul din patru români este alergic. Iar sporii, polenul sau chiar mucegaiul pot produce reacţii extrem de puternice, care, atenţie, riscă să creeze uneori chiar mult decât un disconfort de moment. Să nu uităm că primăvara poate să aducă şi reacţii alergice sezoniere, ca, de exemplu, strănuturi, congestie şi secreţie nazală, lăcrimare sau mâncărimea nasului şi uneori a ochilor. Iar consultul medical poate fi de un real folos.

Mai mult, în vestul ţării, în Timişoara, spre exemplu, staţiile de monitorizare au detectat chiar şi unele valori neobişnuit de mari de micoparticule de mucegai în aer, spori de fungi, care au atras, de asemenea, atenţia medicilor. Pe această temă discutăm cu invitatul „Apelului Matinal” de astăzi, doctorul Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului Medicilor din România şi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei. Bună dimineaţa! Bună dimineaţa!

De multe ori cred că tratăm cu o anumită lejeritate reacţiile alergice, dar pot exista şi anumite implicaţii, poate, anumite reacţii neaşteptate ale organismului. Ce trebuie să ştim sau, altfel spus, la ce trebuie să fim atenţi?

Într-adevăr, sunt câteva elemente pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când există simpatologie respiratorie în această perioadă şi nu numai simptomatologie respiratorie, ci şi simptomatologie dermatologică, să zicem, cutanată, pentru că multe dintre alergiile despre care vorbim sunt, se manifestă ca şi, să zicem, o viroză banală. Pur şi simplu, vorbim despre un pacient care poate să aibă rinoree, adică curge nasul, un strănut, ceva exagerat, uneori şi lăcrimare, iar uneori poate să ajungă chiar să dezvolte wheezing, adică o respirare şuierătoare, care aduce pacientul la medic.

De asemenea, multe dintre aceste forme de alergie se manifestă cu manifestări cutanate, chiar un rash, spunem noi, adică apariţia unei zone roşii, eritematoase, la nivelul tegumentului, uneori cu prurit, cu mâncărime, şi care, iarăşi, determină pacientul să ajungă la medic. De ce se întâmplă treaba asta, mai ales în această perioadă? Foarte simplu: pentru că suntem în perioada în care înfloresc foarte mult pomii, inclusiv florile de casă reprezintă ele însele un mecanism prin care se eliberează polen în atmosferă. Şi aceasta este, practic, cheia. Cantitatea mare de polenuri care există în atmosferă în această perioadă determină apariţia o creştere a numărului de persoane care prezintă manifestări ca cele pe care le-am amintit puţin mai devreme.

Practic, fenomenul de alergie este un fenomen care se manifestă la persoane care sunt sensibile la anumite polenuri sau chiar mucegaiuri. Şi în acest fel, în această perioadă, când asistăm la un spectacol al naturii, care este foarte frumos privit ochiului, putem să avem şi neplăceri cauzate în special de polenurile eliminate de florile care înfloresc acum.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL