Copiii internați cu botulism în Timișoara s-ar fi îmbolnăvit de la cârnații primiți de sărbători

Sursă foto: Pixabay

Este alertă la Timișoara acolo unde opt copii cu vârste între 3 și 7 ani au fost internați la spitalul de boli infecțioase cu botulism. Doi dintre ei se află în stare gravă. Alți șase se simt mai bine, spun medicii care îi îngrijesc. În total, 11 copii au fost duși la Spitalul de boli infecțioase. Copiii vin din două familii de asistenți maternali. Încă nu s-a stabilit care e cauza îmbolnăvirii lor, însă sunt bănuieli legate de cârnații primiți de sărbători, când au fost la colindat. 

Primele simptome au început pe 9 ianuarie, când doi dintre copiii aflați în plasament, de 5 și 9 ani, au fost duși la spital. Au stat internați 6 zile la spitalul din Lugoj, cu diagnostic de gastro-enterocolită.

Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al DGASPC Timiș: „În 15 ianuarie, au fost externați cu recomandare de tratament, însă au continuat anumite simptome, respectiv privirea fixă și pleoapa căzută, care existau și când se aflau în spital. Și copiii au fost externați practic cu aceste probleme.”

După numai 5 zile, alți doi copii, de la altă familie de asistenți maternali din aceeași localitate, au început să aibă simptome. Astfel că toți ce 11 copii, din cele 2 familii, au fost duși la Spitalul „Victor Babeș”, din Timișoara.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara: „3 au necesitat doar lăsare la domiciliu, dar 8 au necesitat internare în spital, două cazuri fiind critice, unul necesitând terapie intensivă.”

Adelina Marinescu, medic specialist în boli infecțioase: „Starea lor este mult mai bună, în continuare doi copii necesită supraveghere atentă. Acei copii au prezentat și tulburări de activitate motorie.”

O anchetă a fost începută și de Direcția de Sănătate Publică Timiș.

Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt al DSP Timiș: „Direcția de Sănătate Publică Timiș, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Direcțiilor de Sănătate Publică județene a asigurat necesarul de ser anti-botulinic pentru tratamentul pacienților. De asemenea, au fost recoltate 10 probe de alimente.”

Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al DGASPC Timiș: „Alimente din congelator, carne de pasăre, pește, porc aflate în congelator, probe de miere, compot, dulceață, zacuscă. Toate borcanele erau ok și nu aveau capacul ridicat, nu prezentau urme cum că ar fi probleme cu ele.”

Starea de sănătate a copiilor este stabilă, în acest moment, anunță medicii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: